Vijesti iz svijeta

Stranica 1/23 1, 2, 3 ... 12 ... 23  Next

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down

Vijesti iz svijeta

Komentar by jaran on Sun 28 Oct - 2:44

postavljajte sve vijesti iz svijeta, osim one za koje vec postoji tema
Npr. vijesti iz BiH, Srbije, Hrvatske...

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

Broj komentara: 36662
Mjesto: Brka-Atlanta

O meni
Moje pravo ime: jaran

Na vrh Go down

Re: Vijesti iz svijeta

Komentar by jaran on Sun 28 Oct - 13:55

"Iran će silovito odgovoriti na svaku agresiju"

Jedan od zapovjednika Revolucionarne garde, general Mahmud Chaharbaghi, obećao je kišu raketa i granata u prvoj minuti, u slučaju strane agresije protiv IranaIran, pogođen novim američkim sankcijama, odgovorit će silovito na svaku agresiju, upozorio je danas general Mohammad Ali Jafari, glavni zapovjednik Revolucionarne garde."Neprijatelji ne mogu ništa napraviti i njihove izjave čista su retorika. Iran će odgovoriti na svaku agresiju još jače", kazao je Jafari.

Nekoliko dana ranije, američki predsjednik George W. Bush iznio je mogućnost Trećeg svjetskog rata kako bi potvrdio potrebu sprečavanja Irana da se domogne znanja za proizvodnju nuklearnog oružja. Iako nije izravno reagirao na odluku američke administracije o nametanju novih sankcija protiv Revolucionarne garde, Jafari je ponovio da su prijetnje nekih zapadnih čelnika čista retorika.

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 28 Oct - 13:56

Prosvjedi protiv rata u Iraku
Diljem SAD-a, u San Franciscu, Los Angelesu, New Yorku, Chicagu i drugim američkim gradovima održani su masovni prosvjedi na kojima se tražio hitan završetak rata u Iraku i povratak američkih postrojbi. Najmasovniji prosvjedi održani su u San Franciscu, gdje je prema podacima organizatora sudjelovalo oko 30.000 ljudi. Prema promatračima okupilo se više od 10.000.

Antiratni aktivisti, članovi sindikata i drugi, marširali su uz transparente i povike "Zaustavite rat sada!", "Wall Street se bogati, Iračani i američki vojnici ginu" te "Bacajte stipendije, a ne bombe".

Prosvjednici su u ulici Market legli na tlo, izvodeći simbolično "umiranje" u počast tisućama američkih vojnika i iračkih građana koji su od početka rata poginuli u Iraku

Ispred Nacionalnog ustavnog centra i Dvorane nezavisnosti u Philadelphiji više stotina prosvjednika pozivalo predsjednika Georgea W. Busha da prekine financiranje rata i vrati vojnike kućama.

U New Yorku je u mimohodu duž Broadwaya nekoliko tisuća ljudi pozivalo na okončanje rata koji je odnio živote više od 3.850 američkih vojnika i desetaka tisuća iračkih civila. Dio prosvjednika bio je obučen u narančaste odore zatvorenika u Guantanamu, s crnim kapuljačama na glavama.

U Chicagu je protiv rata prosvjedovalo oko 5.000 ljudi, a u Seattleu je zabilježeno više tisuća prosvjednika, koje je predvodila skupina veterana iz Iraka.

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Fri 2 Nov - 10:31

SAUDIJSKA ARABIJA mogla je pomoći Sjedinjenim Državama u sprječavanju terorističkih napada 11. rujna 2001. na New York i Washington

SAUDIJSKA ARABIJA mogla je pomoći Sjedinjenim Državama u sprječavanju terorističkih napada 11. rujna 2001. na New York i Washington, da su se američki dužnosnici konzultirali s vlastima Saudijske Arabije na "kredibilan" način, kazao je bivši veleposlanik Saudijske Arabije u dokumentarcu emitiranom u četvrtak, prenosi CNN.

Komentari princa Bandara bin Sultana slični su ovotjednim izjavama saudijskog kralja Abdullaha koji je sugerirao kako je Velika Britanija 2005. godine mogla spriječiti terorističke napade u Londonu u kojima je 7. srpnja ubijeno 52, a ranjeno preko 750 ljudi. Napadi su naime navodno mogli biti spriječeni da je London poslušao upozorenja iz Rijada.

Govoreći za arapsku satelitsku mrežu Al-Arabiju, Bandar je rekao kako su saudijske obavještajne službe "aktivno pratile" većinu zavjerenika umiješanih u napade 11. Rujna i to "s preciznošću".

"Da su američke vlasti uključile njihove saudijske suradnike u ozbiljnoj i vjerodostojnoj maniri, po mome mišljenju, mogli smo izbjeći to što se dogodilo" - kazao je Bandar koji sada vrši dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost u uredu saudijskog predsjednika.

2005. napustio je dužnost veleposlanika Saudijske Arabije u SAD-u u kojem je kao ambasador proveo gotovo 22 godine.

Jedan je pak poznati američki dužnosnik CNN-u kazao kako Bandarove izjave treba uzeti s oprezom.

U ponedjeljak je saudijski predsjednik Abdullah britanskoj TV kući BBC rekao kako je njegova zemlja 2005. Godine poslala upozorenja britanskim vlastima prije srpanjskih terorističkih napada u Londonu. Kazao je kako nažalost Britanci nisu poduzeli ništa, iako se, prema mišljenju saudijskog predsjednika, krvoproliće moglo spriječiti.

Tamo gdje prestaje logika, tu pocinje Bosna

‎"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 4 Nov - 11:54

Teror u Italiji:Jedna osoba ubijena, osam ranjenih

SINOĆ oko 19 sati Rimljanin Angelo Spagnoli iz još uvijek nepoznatih je razloga otvorio vatru sa svoje terase na prolaznike usmrtivši pritom jednog 55-godišnjaka i ranivši osam osoba, sedam muškaraca i jednu ženu.

Jedna ranjena osoba nalazi se u vrlo teškom stanju i bori se za život, pišu talijanski mediji.

Prema informacijama iz talijanskih medija, Spagnoli je prvo zapalio vatru na svom balkonu polivši ga benzinom, a zatim je otišao na terasu s koje je iz pištolja i puške počeo pucati po prolaznicima.

Spagnoli se predao policiji nakon dva i pol sata, kada mu je ponestalo metaka.

Kako piše Ansa on je dugo patio od depresije.
index.hr

‎"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Thu 8 Nov - 22:58

BiH ''dobila konkurenciju'': Belgija u sve većoj krizi

24SI - Flamanski zastupnici u parlamentarnom Odboru za unutrašnje poslove izglasali su podjelu briselske izborne jedinice u koju su uključene i neke opštine u predgrađu glavnog grada uprkos protivljenju frankofonskih članova.

Frankofonski zastupnici su prije početka glasanja napustili sastanak u znak protesta, prenose belgijski mediji. Frankofonski predstavnici ističu da ovaj potez može imati vrlo teške posljedice i da može ugroziti napore u sastavljanju nove koalicione vlade, koja nije sastavljena ni nakon gotovo pet mjeseci od izbora.

U srijedu se navršilo 150 dana bez vlade, čime je srušen prijašnji rekord iz 1998. godine kada je tadašnjem premijeru Wilfredu Martensu trebalo 148 dana da sastavi vladu.

Izborni okrug Bruxelles-Hal-Vilvorde, tzv. BHV, predstavlja kamen spoticanja između dvije jezične zajednice, između kojih sve više raste nepovjerenje.

Iako nije riječ o konačnoj odluci, ona je poslala snažnu simboličnu poruku, budući da se politički zvaničnici i posmatrači slažu da je sada praktički suspedovan proces sastavljanja vlade.

Ukupno od oko 11 miliona stanovnika u Belgiji 6,5 miliona su Flamanci koji žive u sjevernoj regiji Flandriji, a oko 4,5 miliona je frankofonsko stanovništvo.

U Belgiji, zemlji stvorenoj 1830. godine, dugo vremena je dominirao francuski jezik, koji je bio jezik elite i u Flandriji. Dugo vremena je Valonija bila puno bogatija od Flandrije, međutim u poslednjih 30-40 godina situacija se promijenila i Flandrija je danas jedna od najbogatijih regija u Evropskoj uniji.

(fena.ba)

07. 11. 2007.

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 11 Nov - 20:48

Danilo Tuerk novi predsjednik Slovenije
Danilo Tuerk postat će treći predsjednik Slovenije, pokazali su rezultati izlaznih anketa koje su odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati u nedjelju navečer objavile RTV Slovenija i televizijska postaja POP-TV.

Prema anketi POP-TV-a, Tuerk je u današnjem drugom krugu izbora dobio 69,9 posto glasova, a njegov protukandidat Alojz Peterle 30,1 posto. Vrlo je sličan i rezultat izlazne ankete RTV Slovenija - Tuerk 69,2 posto, a Peterle 30,8 posto.

Djelomični rezultati državne izborne komisije bit će nakon 50 posto prebrojanih glasova objavljeni večeras oko 21 sat. Peterle je odmah nakon objave rezultata priznao poraz, rekavši da je sa svoje strane učinio sve što je smatrao potrebnim, ali da mu u kampanji nije išao na ruku gospodarski i politički kontekst, te polarizacija desnice i ljevice do koje je došlo u zadnjem dijelu kampanje.

Tuerk je u prvoj izjavi nakon objave rezultata rekao da svoj uspjeh i uspjeh svog stožera ne doživljava u kategoriji pobjede, no da je zadovoljan s rezultatom. Kampanja u vezi s predsjedničkim izborima po njegovim je riječima bila dobra i pokazala "želju za promjenama" koju imaju slovenski biorači, a otvorila je i niz zanimljivih tema, ocijenio je Tuerk.

(FENA)

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by Gost on Sun 11 Nov - 21:12

To je samo dodatni poraz Premijera Janše Very Happy

Gost
Gost

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 11 Nov - 21:15

Prijeko (citat):To je samo dodatni poraz Premijera Janše Very Happy

Nisam ovo pratio, mozes li nam malo pojasniti situaciju u Sloveniji
Sta donosi ova promjena , kako ce se odraziti na politiku uopste u Sloveniji
Sta mislis o novom predsjedniku

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by Gost on Sun 11 Nov - 21:24

jaran (citat):
Prijeko (citat):To je samo dodatni poraz Premijera Janše Very Happy

Nisam ovo pratio, mozes li nam malo pojasniti situaciju u Sloveniji
Sta donosi ova promjena , kako ce se odraziti na politiku uopste u Sloveniji
Sta mislis o novom predsjedniku

Ma na jednom forumu smo imali u vezi vjeronauka u školama i ja sam baš te izbore dao za primjer Very Happy
Peterle je bio predsjednik Slovenske Kršćanske Stranke i on je hajmo reći Crkveni čovjek i zagovornik vjeronauke u školama a s početka osamostaljenja je bio i Predsjednik Slovenske Vlade,.................jako poznat u Sloveniji , za razliku od ovog drugog ( Danilo Tjurk ).
Novi predsjednik je više poznat u međunarodnoj diplomaciji , jer je svojevremeno bio i zamjenik Kofi Anana.
Promjena je da će novi Predsjednik biti kao i dosadašnji ( Drnovšek ) - čovjek sa ljevice a Peterle je desničar i u Janševi je Vladi.
Dakle, ostaje veliki poraz sadašnjoj Vladi i Crkvi,........................ nešto tako nije moguće u pojedinim državama ; BiH , Hrvatska, Srbija,............

Gost
Gost

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 11 Nov - 21:33

Ma sve je moguce, ali ako imas normalnu drzavu
Ali, da li je bas tako, jer kako objasniti cinjenicu da je predsjednik USA Bush i to u dva mandata Rolling Eyes
Ali, to je druga tema i spada u kategoriju :Vjerovali ili ne

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by Gost on Sun 11 Nov - 21:39

jaran (citat):Ma sve je moguce, ali ako imas normalnu drzavu
Ali, da li je bas tako, jer kako objasniti cinjenicu da je predsjednik USA Bush i to u dva mandata Rolling Eyes

Amerika i Francuska su predsjedničke države i to nije dobro , jer ipak su bolje one gdje je parlamentarni sistem u igri Wink

Gost
Gost

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 11 Nov - 21:42

Prijeko (citat):
jaran (citat):Ma sve je moguce, ali ako imas normalnu drzavu

Amerika i Francuska su predsjedničke države i to nije dobro , jer ipak su bolje one gdje je parlamentarni sistem u igri Wink

Sta mozemo, tako je stotinama godina ovdje
Ipak u poslednje vrijeme Kongres i senat pokazuju sve vise volje i zelje da se obuzda Bush
Problem je i u tome da su Republikanci do skoro imali vecinu u oba doma i to je davalo snagu Bushu
Pustimo njih vratimo se mi vijestima
Drago mi je ako je novi predsjednik demokrata, bar ce nesto pokusati da uradi, a ne da zakera

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Fri 16 Nov - 13:04

Ivica Osim u teškom stanju nakon srčanog udara
Trener nogometne reprezentacije Japana i bivši selektor Jugoslavije Ivica Osim imao je srčani udar i nalazi se u teškom stanju, saopćila je Japanska nogometna asocijacija. Njegovo zdravstveno stanje odavno nije bilo dobro, ali se on često šalio na račun toga.

"Njegovo stanje je vrlo nestabilno i u ovom momentu nije prikladno davati bilo kakve prognoze. Nadam se da će preživjeti.", izjavio je predsjednik asocijacije Saburo Kavaguchi.

Saburo Kawaguchi kroz suze je objavio ovu vijest te je dodao kako je Osim jednostavno pao tokom noći u predgrađu Tokija, a odmah potom odvezen je u bolnicu. Šezdesetšestogodišnji trener je znao za svoje narušeno zdravlje , a visok pritisak mu je zadavao velike probleme.

Ipak, on se često šalio na račun svog zdravlja jer je tokom utakmice Japan – Australija, u kojoj je Japan pobijedio nakon izvođenja jedanaesteraca, otišao u svlačionicu. Medijima je kasnije rekao: "Nisam mogao ovo gledati jer bi to bilo loše za moje srce. Ne želim umrijeti dok sam trener japanske reprezentacije, želim umrijeti u svom rodnom gradu – Sarajevu“, izvijestio je AFP.

Ivica Osim se nalazi na ovoj dužnosti od 2006. a predvodio je ekipu bivše Jugoslavije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1990.

Kao igrač od 1960. do 1978. nosio je dres Željezničara a potom je otišao u Francusku, gdje je branio boje Strasbourga, Sedana i Valenciennesa. Nakon toga je postao trener kluba u kojemu je počeo svoju karijeru.

(Sarajevo-x.com)

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sat 17 Nov - 22:39

Ljubljana: Masovni prosvjedi za povećanje plaća
Više desetaka tisuća radnika iz cijele Slovenije okupilo se u subotu u Ljubljani na najvećim demonstracijama koje su od slovenske samostalnosti organizirale sve sindikalne središnjice, zahtijevajući veće plaće zbog povećane inflacije i rasta životnih troškova.

Policija je priopćila da se iz svih krajeva Slovenije autobusima u Ljubljanu dovezlo oko 17.000 prosvjednika, a organizatori su broj demonstranata ocijenili na između 40 i 70 hiljada.

Prosvjednici su hodali centrom Ljubljane noseći transparente u kojima su osuđivali politiku poslodavaca i zaostajanje plaća u odnosu na inflaciju i rast životnih troškova.

Pedesetak članova sindikata udruženih u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), s predsjednicom Anom Knežević na čelu, također je sudjelovalo u prosvjedu dajući tako potporu slovenskim kolegama.

Sindikati zahtijevaju da se plaće povećaju za najmanje 3,6 posto, a na protestima u centru Ljubljane pridružili su im se predstavnici studentskih i umirovljeničkih organizacija.

Predsjednik najveće sindikalne organizacije Saveza samostalnih sindikata Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič izjavio je kako se nada da će masovne demonstracije koje još nisu zabilježene u Sloveniji uvjeriti poslodavce da moraju razgovarati sa sindikatima i postići dogovor, javila je Hina.

"Nismo došli moliti nego tražiti", rekao je Semolič obraćajući se masi okupljenih na Kongresnom trgu u centru Ljubljane, te dodao da sindikati prosvjeduju protiv "proždrljivosti vlasnika kapitala" koji ostvaruju velike profite, te isplaćuju visoke dividende, a zaposlenima nisu u stanju omogućiti zaštitu životnog standarda i nagraditi ih za veću produktivnost.

Prosječna plaća u Sloveniji iznosi oko 820 eura neto, , a sindikati tvrde da su socijalne razlike sve veće, dok umirovljeničke organizacije navode da četvrtina umirovljenika prima mirovinu ispod 300 eura, te time obrazlažu svoju potporu demonstrantima.

Iako po tvrdnjama sindikata protesti nisu bili usmjereni protiv vlade, demonstranti su nosili i transparente koji su kao krivca za socijalne razlike navodili i njega i neke ministre u njegovoj vladi, osobito ministra financija Andreja Bajuka, te aludirali na Janšinu nedavnu izjavu kako "u Sloveniji očito nema krize kad su kontejneri puni staroga kruha". Naime, na jednom od transparenata pisalo je: "Siti smo svega, samo kruha ne".

Budući da je to najavio i tijekom svoje kampanje, tijekom prosvjeda sindikate je podržao novoizabrani predsjednik Danilo Tuerk, među demonstrantima se pojavila i ministrica za rad Marjeta Cotman, ali i ministar obrane Karel Erjavec koji je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koja je članica, ali prema nekima i najslabija karika, u koaliciji premijera Janeza Janše.

Tijekom demonstracija prema podacima policije nije bilo većih izgreda i incidenata.

Sindikati najavljuju da će u slučaju da poslodavci ne budu poslušali njihove zahtjeve uskoro organizirati niz štrajkova po cijeloj Sloveniji.

Ekonomisti upozoravaju da ispunjenjem zahtjeva sindikata postoji opasnost "dolijevanja ulja" na ionako ove godine naraslu inflaciju, a Gospodarska komora kao predstavnica poslodavaca također se protivi traženim povećanjima plaća i tvrdi da bi to iznosilo dodatnih 100 miliona eura troškova za poslodavce.

Premijer Janez Janša ovih je dana izjavio da sindikati prosvjedima žele pokazati svoju moć, ali da se ne demonstrira na pravom mjestu i da "linearno povećanje plaća" na razini cijele države nije realno.

(FENA)
Zar u Sloveniji, da ja slucajno nisam zamijenio vijesti iz BiH za ovu iz Slovenije Very Happy

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Stranica 1/23 1, 2, 3 ... 12 ... 23  Next

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh