Policijska akcija svjetlost

Stranica 1/2 1, 2  Next

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down

Policijska akcija svjetlost

Komentar by jaran on Fri 5 Feb - 23:19

http://posavinatv.com//play.php?vid=724

Tamo gdje prestaje logika, tu pocinje Bosna

‎"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

Broj komentara: 37622
Mjesto: Brka-Atlanta

O meni
Moje pravo ime: jaran

Na vrh Go down

Re: Policijska akcija svjetlost

Komentar by jaran on Fri 5 Feb - 23:26

http://posavinatv.com//play.php?vid=726

‎"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by Beba on Sat 6 Feb - 7:33

Ipak policija je odradila posao i dokazala ko zna koji put da zakon postoji

Beba
Top poster
Top poster

Broj komentara: 10920
Starost: 40
Mjesto: Ni na nebu ni na zemlji

O meni
Moje pravo ime:

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sat 6 Feb - 10:24

Akcija u Gornjoj Maoči koštala 134 hiljade maraka
info
Petak, 05 February 2010
Spektakularna policijska operacija pod nazivom "Svjetlost" koja je provedena u mjestu Gornja Maoča, u kojoj je učestvovalo 640 službenika svih policijskih i sigurnostnih struktura u našoj zemlji koštala je oko 134.000 KM kako je i planirano, ali konačni i precizni finansijski pokazatelji bit će dostupni nakon izvršene analize, saopćeno je iz Federalne uprave policije.
Provodeći udruženu akciju više policijskih agencija u BIH, policijski službenici su prilikom pretresa objekata i lica koja žive u Gornjoj Maoči, 2. februara pronašli i zaplijenili: 18 pištolja, sedam pušaka, 30 okvira za pištolj, osam ručnih bombi, 21 nož, bajonet i sablju, 936 komada municije raznih kalibara, tri pribora za čišćenje oružja, 20 vojnih uniformi, 32 dijela vojne opreme, 47 radio uređaja, 70 mobilnih telefona, 19 SIM kartica za mobilni telefon, 1478 DVD-a, CD-ova i disketa, 421 audio i video kasetu, 40 računara (laptop), četiri kamere i foto aparata, šest baterijskih svjetiljki, dva pečata, kao i 34.565 eura, 2.480 KM i 25 australijskih dolara, te razne dokumente, priručnike, knjige i drugo.
Inf0 Brcko

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 7 Feb - 1:00

Bakir Izetbegović

"Akcija u Gornjoj Maoči predimenzionirana"

Šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA)
u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović
smatra da je policijska akcija u Gornjoj Maoči bila "predimenzionirana" i
da treba sačekati rezultate istrage kako bi bila utvrđena stvarna
dubina problema.

Izetbegović je rekao da nije posebno zabrinut za cijeli slučaj, ali
da, kako je rekao, nečeg tu ima, te da je BiH trebalo ranije da rješava
probleme koji su se tamo pojavljivali dok su oni bili još u povoju.

"Nisam posebno zabrinut, jer treba sačekati šta će istraga pokazati.
Uhapšena lica imaju teške optužbe, a vidjećemo da li je moguće da je ta
grupica ljudi htjela rušiti ustavno uređenje, teritorijalni integritet
BiH i slično. Ostaje da se vidi šta je posrijedi", smatra Izetbegović.

Prema njegovim riječima, svi u BiH će morati da poštuju zakone BiH, a
oni koji ih ne poštuju, moraće to nauče.

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za sedam lica uhapšenih u
vehabijskoj komuni u Gornjoj Maoči, koji su osumnjičeni za organizovani
kriminal, napad na ustavni poredak BiH, ugrožavanje teritorijalne
cjeline, izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i
nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Govoreći o ideji trećeg entiteta u BiH, Izetbegović je rekao da je ta
priča dio predizborne kampanje lidera HDZ-a Dragana Čovića i da to nije
stav lidera HDZ-a 1990 Bože Ljubića.

"To je jedna nerealna priča, koja se nije mogla ni ranije, ni u ratu,
realizovati", naveo je Izetbegović, dodavši da tu ideju ne podržava ni
Miroslav Tuđman, sin bivšeg predsjednika Hrvatske, Franje Tuđmana.

Gostujuću u programu Federalne televizije, Izetbegović je rekao da ne
vjeruje da je moguće doći do ustavnih promjena u BiH prije oktobarskih
opštih izbora.

"Ne vjerujem u to, iako nakon pada `bumirskog paketa`, Španija kao
predsjedavajuća Evropske unije pokazuje neobičan entuzijazam da do njih
dođe u ovoj godini, kao i Savjet Evrope koji u tom pravcu izražava
snažnu želju", istakao je on.

(SRNA)

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by gigo on Sun 7 Feb - 7:58

Ne treba ovo shvatati kao da je neko za i protiv vehabija, kako narod nažalost to sve više shvaća. Ne treba gledati ni voli li ih netko ili ne, jer to nigdje na svijetu nije razlog da te uhapse u 4h ujutro pred porodicom na -15 stepeni kako nisu hapsili ni najveće ratne zločine. A mora biti indikativno to što za hapšenje samo 7 ljudi dođe 650 ili koliko već policajaca, tu se ne pokazuje da ima zakona, nego baš suprotno da ga ima samo po potrebi.

gigo
Clan
Clan

Broj komentara: 71

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 7 Feb - 14:25

NN: Koliko je "vehabizam" osim po BiH, opasan i za Evropu?

HEĆIMOVIĆ: Negiranje zakona sekularne države na dijelu teritorija koje žele da kontrolišu islamske grupe, poput ove iz Maoče, nije problem samo u BiH nego i u nizu evropskih država. Slične debate sam vidio i u Oslu, Londonu i Mančesteru, ranije u Milanu ili u nekim njemačkim centrima. To jeste evropski problem. Odgovor na taj problem nije dozvoljavanje šire islamizacije kako bi se navodno podržao islamski legitimitet umjerenih vjerskih vođa. Pozivanje na kulturni relativizam ne treba da onemogućava i blokira osiguranje vladavine prava.

NN: Kakav dalji razvoj situacije očekujete? Da li je ovo početak kraja "vehabizmu" ili bi kod dijela bosanskih muslimana moglo doći do svojevrsnog kontraefekta?

HEĆIMOVIĆ: Grupa iz Maoče je ranije, prije policijske i tužilačke akcije, marginalizirana i izolirana od glavnih islamskih tokova u BiH. Postoje različite selefijske grupe u BiH i debata o njihovom integriraranju u društvo i dalje traje. Ne postoji samo jedan način da se bude musliman. Niti ove grupe mogu da nameću svoja pravila drugima, niti treba da budu kriminalizirani zbog svog uvjerenja. Policijske akcije, posebno ovako opsežne kao što je operacija "Svjetlost", imaju uvijek i kontrafekat. Ukoliko bi došlo do izraženog kršenja ljudskih prava u ovakvim operacijama, to bi pomoglo njihovo predstavljanje kao istinskih žrtava za vjeru. U ovom slučaju, dovodi se u pitanje razlog zbog kojeg je policija angažovala tako veliki broj ljudi i značajna sredstva protiv male zajednice. To je bilo i prvo pitanje koje sam ja postavio nakon saznanja za operaciju. Meni je rečeno da je potreba za angažmanom tako velikog broja ljudi postojala zbog nepristupačnosti terena kojeg je, u osiguranju operacije, trebalo blokirati. Policija ima svoja pravila i to policajci treba da objašnjavaju. Naravno, od djelovanja političkih i vjerskih vođa ovisi kako će se unutar države, u razlitičitim nacionalnim i vjerskim zajednicama, tumačiti ova operacija. Mislim da se pitanja sigurnosti i pitanja vladavine prava ne trebaju politizirati, jer je to u zajedničkom interesu za sve.

Jedan zaista dobar intervju , procitajte cijeli clanak na linku ispod

http://www.nezavisne.com/nedjeljne/vijesti/52832/Esad-Hecimovic-Svjetlost-moze-imati-i-kontraefekat.html

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 7 Feb - 21:11

Imami poručili

"Maoča nije opasnost za BiH"

Gornja Maoča nije opasnost za BiH i na tim
prostorima ne stanuje podrivanje Ustava i sijanje razdora, smatraju
imami iz Gornjih Rahića, Maoče Nove i Maoče Stare.

Foto:
Reuters

"Mi, imami s ovog područja, ne ulazimo u stvarne razloge akcije
koju provode organi državne bezbjednosti, ali smo ogorčeni načinom na
koji se ova akcija provodi i što se ona na tako brutalan način provodi
nad ljudima koji u posljednje vrijeme nikoga ne diraju i nikoga ne
uznemiravaju", navode imami u izvještaju upućenom poglavaru Islamske
zajednice BiH Mustafi Ceriću.

Prema njihovim riječima, ovdašnji stanovnici tvrde da akcija "Svjetlost"
u Gornjoj Maoči, u kojoj je uhapšeno sedam lica i otkriven veliki broj
oružja, nije protiv vehabija, već protiv Islamske zajednice i muslimana
na prostorim BiH.

"Iako se većina stanovništva na ovim prostorima ne slaže sa djelovanjem
ove /vehabijske/ zajednice, reakcija na akciju policije bila je
gromoglasna i niko od muslimana nije podržao ovakav način akcije, niti
obrazloženje zbog čega se ona provodi", ističe se u izvještaju.

Imami tvrde da su najčešći komentari bili "zar je državi potrebna ovakva
sila radi 30-tak porodica i ljudi koji u posljednje vrijeme nikoga ne
diraju niti kome smetaju".

U akciji "Svjetlost" u Gornjoj Maoči, u kojoj su učestvovali pripadnici
specijalne policije iz cijele BiH, uhapšeno je sedam lica i jedan strani
državljanin.

Uhapšeni su Nusret Imamović, Safet Barčić, Edis Bosnić, Dževad Hodžić,
Hajrudin Ribić, Senad Midžić i Mersed Čekić, kojima je Sud BiH odredio
jednomjesečni pritvor, te državljanin Hrvatske Adnan Rustemi, kome je
određen jednomjesečni nadzor u Imigracionom centru BiH.

Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal, napad na ustavni poredak
BiH, ugrožavanje teritorijalne cjeline, izazivanje rasne i vjerske
mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja ili
eksplozivnih materija.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin rekao je da se na osnovu
onog što je pronađeno tokom policijske akcije "Svjetlost" u Gornjoj
Maoči, kod Brčkog, može steći utisak da se radilo o opasnoj
terorističkoj grupi.

(SRNA)

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by Aida on Mon 8 Feb - 11:53

juce sam s nekoliko Brcaka malo o tome razgovarala,vise propagande neg sto je istine,
bas me interesuje kraj te price.taj narod nije nikog diro,zivjeli su samo u miru i za sebe i svoje clanove-kako izjavljuju Maocani.Mnogi u BiH imaju u vlasnistvu oruzje il granata itd,o tome su novine pune vijesti,kako i nebi bilo posle zavrsetka rata.Policija i drzavna vlast je trebala od kuce do kuce zalazit i pretres izvrsiti uvezi oruzja i strogo svakog kaznit ko ima oruzje itd bez dozvole da bi bio red i mir.nadam se bar ja da ce se i to desiti,po cijeloj BiH kao sto je policija u Brckom pocela strogo i ozbiljno raditi i kontrole vrsiti-Svaka im cast tako i treba jednom da se uvede red i mir protiv kriminalstva itd itd

Aida
Veteran
Veteran

Broj komentara: 1276
Mjesto: BRD/BOSNA_BC

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Tue 9 Feb - 10:58

Država je u Gornjoj Maoči pokazala nemoć! PDF Ispis E-mail
F.Vele
Tuesday, 09 February 2010
Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović smatra da je država BiH u slučaju akcije "Svjetlost" u Gornjoj Maoči kod Brčkog pokazala svoju nemoć.

- Država je u slučaju Gornje Maoče pokazala nemoć i u smislu nerješavanja pitanja uvjeta u kojima ti ljudi žive i njihovog uključivanja u normalnu zajednicu. Jer, država, ako hoće da se poštuje njen autoritet, mora osigurati jednaka prava i šanse svim ljudima. To gore u Gornjoj Maoči nije bilo tako - smatra muftija Kavazović.
On ističe da je njega, ali i muslimane tog dijela BiH, neugodno iznenadila brojnost policijskih snaga i sredstava korištenih u akciji u kojoj su uhapšeni Nusret ef. Imamović i još šest osoba.

- Iznenađen sam onime što se tim ljudima stavlja na teret. To će, očito, sada trebati dokazivati. Država BiH mora funkcionirati na cijeloj teritoriji BiH. Ne smije država ugroziti prava drugih ljudi. Dakle, moramo i s jedne i s druge strane biti vrlo oprezni da ne kršimo ljudska prava. Institucije države koje trebaju provoditi zakon, ali i oni koji su "podanici države", ne smiju ugrožavati državni sistem - tvrdi muftija Kavazović.

Smatra da državni organi moraju provjeriti informacije o tome da je tokom akcije primjenjivana velika sila, da su ispitivana i zatvarana djeca, kao i da se neprimjereno ulazilo u džamiju.

- Zato smatram da državni poslanici moraju posjetiti Gornju Maoču, da vide šta je tamo učinjeno. Ako je bilo kršenja prava stanovnika Gornje Maoče, oni moraju odgovorne pozvati na odgovornost. To bi bilo vrlo odgovorno od države i njenih predstavnika, a ne da ove ljude guraju u izolaciju - naveo je Kavazović.

Granice zakona

On je u više navrata i sam posjećivao Gornju Maoču. Slaže se da je riječ o zatvorenoj zajednici, ali da su "funkcionirali u granicama zakona BiH".

- Nisam primijetio nikakvo neprijateljstvo ili spremnost da se udari na državu. Oni nikada nisu dovodili u pitanje bilo što od autoriteta države. To moram vrlo odgovorno kazati. Je li bilo nekakvog kršenja zakona za koje ja ne znam, u to ne mogu ulaziti. Nadam da će imati pošteno suđenje, ako dođe do toga. Mi ćemo biti vrlo zainteresirani da to suđenje pratimo i nadamo se da će nam država dozvoliti da prisustvujemo tom procesu - kazao je muftija Kavazović.

Nikada nijedan državni poslanik nije posjetio to područje

Komentirajući navode o zapuštenosti djece u Gornjoj Maoči, muftija Kavazović ocjenjuje da je riječ o "jeftinoj političkoj kvalifikaciji".

- Naravno, ti ljudi živjeli su u vrlo teškim uvjetima. Mislim da nikada nijedan državni poslanik nije posjetio to područje. To je s aspekta države nedopustivo! Ponovo pozivam državne zastupnike da naprave neku komisiju i posjete tu djecu i da vide u kakvim uvjetima žive ti ljudi kada je riječ o infrastrukturi i kako uopće preživljavaju. Tražimo od članova Predsjedništva BiH, državnih poslanika, pa i općinskih struktura, da adekvatno interveniraju - zaključuje muftija Kavazović.
info

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Fri 12 Feb - 21:38

Uhićeni vehabija imao tri hrvatske putovnice

Tekst: Z.J.
Foto: B92

U prošlotjednoj akciji bosanskohercegovačke policije, u kojoj
su uhićeni vehabije u selu Gornja Maoča kod Brčkog, među uhićenima je i
28-godišnji Adnan Rustemi. Tijekom uhićenja, prema riječima
glasnogovornika Tužiteljstva BiH Borisa Grubešića, utvrđeno je da
Rustemi ima hrvatsko državljanstvo. Prema zakonu BIH, Rustemi je zadržan
u imigracijskom centru službe za strance u okolici Sarajeva. On bi
u idućih mjesec dana trebao biti deportiran u Hrvatsku, prenosi tjednik
Slobodna Bosna.
Tijekom uhićenja, kod Rustemija je policija pronašla tri hrvatske
putovnice te će prvo morati dodatno provjeriti njegov identitet u
suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova RH.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/uhiceni-vehabija-imao-tri-hrvatske-putovnice/475487.aspx

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sat 13 Feb - 15:59

Zastupnik traži zaštitu integriteta MZ Maoča
fena/info
Subota, 13 February 2010
Zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Esed Kadrić obratio se otvorenim pismom javnosti u povodu medijskog prezentiranja događaja oko Gornje Maoče.

"Već duže vrijeme svjedoci smo permanentnog kontekstualiziranja i stigmatiziranja Mjesne zajednice (MZ) Maoča u Brčko distriktu BiH, kao i tzv. Gornja Maoča u Federaciji BiH u skoro svim medijima u BiH, regiji, pa i šire. Također, i mnoge državne institucije i organi koji tretiraju određene pojave u tzv. Gornjoj Maoči operiraju s istim nazivom", tvrdi u svom pismu Kadrić.
On ističe kako radi pojašnjenja i zaštite integriteta naziva i imidža MZ Maoča i njenih stanovnika, želi ispravno informirati javnost.

MZ Maoča jedna od najvećih u Brčko distriktu i u njoj žive dobri, vrijedni i tolerantni ljudi.

To je mjesto koje srazmjerno broju stanovnika ima najviše visokoobrazovanih ljudi, od kojih su neki ugledni direktori referentnih škola u BiH, dekani fakulteta, visokopozicionirani u pravosudnom sistemu BiH, političari i veoma uspješni privrednici, navodi Kadrić

"Stoga, želim skrenuti pažnju svima onima koji se ubuduće budu bavili temom tzv. Gornja Maoča, da je tačan naziv tog naselja Gornji Fatovi, odnosno Karavlasi u MZ Jasenica na području općine Srebrenik u Federaciji BiH“, ističe Kadrić.

Na kraju, on je zatražio od nadležnih službi Brčko distrikta da stanu u zaštitu integriteta MZ Maoča u Brčko distriktu, a od službi Federacije BiH da vrate stari naziv tzv. MZ Gornja Maoča.

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Thu 25 Feb - 22:15

Uhapšeni u akciji u Gornjoj Maoči pušteni na slobodu
info
Thursday, 25 February 2010
Osobe uhapšene u policijskoj akciji "Svjetlost" u Gornjoj Maoči odlukom Suda BiH bit će puštene iz pritvora. Njima su određene posebne mjere zabrane, a ukoliko budu prekršene pritvor će biti ponovo određen.

"Sud BiH je na prijedlog Tužilaštva BiH ukinuo pritvor i odredio mjere zabrane uhapšenima u policijskoj akciji u Gornjoj Maoči.
Mjere zabrane uključuju zabranu napuštanja mjesta boravka, kontaktiranje sa ostalim osumnjičenima, ili razgovor o predmetu bilo s kim izuzev sa advokatima, međusobnu komunikaciju kao i zabranu prisustvovanja javnim okupljanjima", kazala je za Sarajevo-x.com Manuela Hodžić, portparol Suda BiH, dodajući da će policija neprestano obilaziti Gornju Maoču, mjesto u kojem žive osumnjičeni, te u slučaju da prekrše mjere zabrane pritvor će biti ponovo određen.

Pritvor je ukinut Nusretu Imamoviću, Safetu Barčiću, Edisu Bosniću, Dževadu Hodžiću, Hajrudinu Ribiću, Senadu Midžiću i Mersedu Čekiću, a oni će biti pušteni na slobodu čim Sudu BiH predaju svoja lična dokumenta.

Istraga u ovom predmetu se i dalje nastavlja.

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Tue 2 Mar - 9:07

Nikako mi nije jasno sta se htjelo postici ovom akcijom
Pogledajte nesto: 650 policajaca pod punom ratnom spremom sa medijskom halabukom krenu da uhapse 7 ljudi koji su po njima opasni za drzavu BiH i poslije svega ih puste da se brane sa slobode
Kome je trebala ta lakrdija i ta predstava
Zar se ljudi koji su opasni po drzavu pustaju na slobodu
Moj utisak je da je nekome ovo trebalo za neku "reklamu"

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by Aida on Tue 2 Mar - 20:45

Jarane moj kako se prica po Brckom ,da je velika prijetnja Vehabija cak i stranih Vehabija,ako ih nepuste da ce se svasta desiti u Brckom.Raspitaj se sam dole.Nesmiju dat u javnost izgleda Medije,kuzis

Aida
Veteran
Veteran

Broj komentara: 1276
Mjesto: BRD/BOSNA_BC

Na vrh Go down

Stranica 1/2 1, 2  Next

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh