POPLAVE U BRCKO DISTRIKTU
Stranica 1/1 • Share •
POPLAVE U BRCKO DISTRIKTU
| Stanovništvo u panici: Vrši se evakuacija iz ugroženih područja | ![]() | ![]() | ![]() |
| info | |
| Tuesday, 22 June 2010 | |
google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad); Na području Brčko distrikta, posebno u podmajevičkom dijelu ima mnogo problema zbog poplava koje su izazvale neprekidne obilne padavine. Najugroženije mjesne zajednice su Šatorovići, Islamovac, Maoča, Gornji Rahić prema Brci koja je zatvorena, Palanka, Cvijanovići, Rašljani, Jagodnjak i Boće“, rekao je na konferenciji za novinare Ermin Džindić, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost u Vladi Brčko distrikta. On je dodao da je određen dio puteva neprohodan, ali da su ekipe Civilne zaštite na terenu i čine sve kako bi se na što lakši način prevazišla trenutna situacija. Nove padavine donijele su nove probleme u Bosni i Hercegovini U Brčko Distriktu BiH ugroženo je više stotina kuća , a poplavljeno je nekoliko stambenih i pomoćnih objekata, kao i poljoprivredno zemljište te nekoliko puteva zatvoreno za saobračaj. Obilne padavine u proteklih 12 sati na području općine Čelić dovele su do velikih poplava, a nekoliko obitelji je evakuirano, priopćio je zapovjednik Općinskog stožera Civilne zaštite Sead Muminović. "Stanovništvo je u panici i vrši se evakuacija stanovništva iz ugroženih područja. Do ovog trenutka, oko 50 stambenim jedinica je okruženo vodom", istaknuo je Muminović. Rijeka Šibošnica i njezine pritoke su izlivene iz svojih korita zbog čega su poplavljene kuće, putevi i poljoprivredno zemljište Po Muminovićevim riječima, Čelić je u potpunosti blokiran zbog prekida prometa u pravcu Brčkog i Lopara. Jedini izlaz je ostao preko Koraja u pravcu Ugljevika. Stanje u Brčko Distriktu je alarmantno, naselje Brka je osječeno od grada zbog poplavljenog Melezijskog puta, poplavljeno je i područje Dizdaruše, 4 jula. Pojedine prometnice su prekrivene vodom u dužini preko 100 metara, a ona i dalje nadolazi. Sustavi odvodnje i zapušteni kanali samo još doprinose ovakvom stanju. Mjesta Štrepci, Zovik, Boće, Boderište, Palanka te dijelovi Begovače u potpunosti su odsječena od grada. Brojni pokušaji građana da se unatoč poplavama probiju do svojih radnih mijesta završili su neslavno. Pored prometnica nalazi se nekolicina vozila koji su zbog vode ostali blokirani, a koje su njihovi vlasnici bili primorani ostaviti. Zabilježeno je i nekoliko slučajeva gdje su vozila ostala na suhom, no zbog inteziteta nadolazećeg vala u roku od 30 minuta bili su poplavljeni, a njihovi vlasnici se na raznorazne načine snalaze da ih izvuku. Prometnice su na pojedinim mjestima oštećene, a kiša koja konstantno i dalje pada doprinosi stalnom povećanju razine poplave. ''U svoje 54 godine života nisam vidio ovakvo nešto! Za jednu noć da poplavi baš sve, to je previše!'', govori jedan stanovnik Distrikta koga smo pronašli kako pokušava spriječiti prodiranje vode koja je već nekih 10 centimetara od njegovog kućnog praga. Zbog velikih poplava na području Brčko distrikta, mole se građani da se ne kreću bez velikih potreba, pošto su mnogi lokalni putevi poplavljeni, a u slučaju potrebe za pomoć se mogu javiti na brojeve telefona 121 i 123 u Pododjeljenju za zaštitu spašavanje, ali da te brojeve koriste samo u slučaju nužde jer je veliki broj jedinica angažovano na terenu. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |

Tamo gdje prestaje logika, tu pocinje Bosna
"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels

jaran- Admin-Vlasnik

- Broj komentara: 36827
Mjesto: Brka-Atlanta
O meni
Moje pravo ime: jaran
Re: POPLAVE U BRCKO DISTRIKTU

"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
| U Brčko Distriktu BiH zbog poplava stanje dramatično | ![]() | ![]() | ![]() |
| info | |
google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad); Iz sata u sat situacija na poplavljenim područjima u Brčko Distritku BiH je sve složenija. Poplavljene su na stotine hektara poljoprivrednog zemljišta, ali i veliki broj stambenih objekata na području Boća, Brke, Palanke, Gornjeg Rahića, Maoče, Klance, centra grada . U toku je evakuacija stanovništva na ugroženim područjima. Naselje Rašljani osječeni od civilizacije zbog popalva. Zbog velikih poplava na području Brčko distrikta, mole se građani da se ne kreću bez velikih potreba, pošto su mnogi lokalni putevi poplavljeni, a u slučaju potrebe za pomoć se mogu javiti na brojeve telefona 121 i 123 u Pododjeljenju za zaštitu spašavanje, ali da te brojeve koriste samo u slučaju nužde jer je veliki broj jedinica angažovano na terenu. Ekipa za Djelovanje u slučaju katastrofa Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH je izašla na teren. Molimo sve komšije, familiju i sve ljude dobre volje koji su stanju primiti neku od porodica koje su evakuisane iz poplavljenog područja da to i učine. Za sve dodatne informacije ili obavijesti javiti na telefone: 049/217-008 049/214-789 049/590-193 Crveni krst / križ Brčko distrikta BiH 049/220-934 Civilna zaštita Brčko. Zajedno gradimo snagu humanosti. Na području Brčko distrikta, posebno u podmajevičkom dijelu ima mnogo problema zbog poplava koje su izazvale neprekidne obilne padavine. Najugroženije mjesne zajednice su Šatorovići, Islamovac, Maoča, Gornji Rahić prema Brci koja je zatvorena, Palanka, Cvijanovići, Rašljani, Jagodnjak i Boće“, rekao je na konferenciji za novinare Ermin Džindić, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost u Vladi Brčko distrikta. On je dodao da je određen dio puteva neprohodan, ali da su ekipe Civilne zaštite na terenu i čine sve kako bi se na što lakši način prevazišla trenutna situacija. „Jedna od trenutnih aktivnosti jeste prevoz bubrežnih bolesnika koji su korisnici dijaliznog centra u Brčko distriktu a ukoliko kiša ne prestane da pada i ukaže se potreba za dislociranjem određenog broja stanovništva sa kritičnih mjesta, već postoje mjesta određena za tu namjenu. Ekipe će i dalje biti konstantno na terenu kako bi se pomoglo svakome i djelovalo na licu mjesta“ izjavio je Šef Pododjeljenja za zaštitu i spasavanje Mićo Simikić. ![]() ![]() KALANAC MOST ![]() ![]() ![]() ![]() |

jaran- Admin-Vlasnik

O meni

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
Izlila se rijeka Brka
Na okolne plodne njive
Ugrozila je mnoge kuce
U kojima ljudi zive
Borba traje dane i noci
Uzbuna je svuda
Da li ce ovo ikada proci
I kuda odavde poci
Zlosutno Brka huci
Nosi sve pred sobom
Da spase nesto od poplave
Narod se jadan muci
S jedne strane rijeka
Sa Pljostina nadire potok
Ima li ovome lijeka
Kao da je potop
Navalilo je i nevrijeme
Evo nam ponovo kise
Zar nije doslo vrijeme
Da ovo prestane vise
Treci nam dan osvanu
Vode vise nema
Narod sada odahnu
Moze malo da odrijema
Atlanta, Maj 19. 2009. godine
Razim Bijelic - Jaran
Na okolne plodne njive
Ugrozila je mnoge kuce
U kojima ljudi zive
Borba traje dane i noci
Uzbuna je svuda
Da li ce ovo ikada proci
I kuda odavde poci
Zlosutno Brka huci
Nosi sve pred sobom
Da spase nesto od poplave
Narod se jadan muci
S jedne strane rijeka
Sa Pljostina nadire potok
Ima li ovome lijeka
Kao da je potop
Navalilo je i nevrijeme
Evo nam ponovo kise
Zar nije doslo vrijeme
Da ovo prestane vise
Treci nam dan osvanu
Vode vise nema
Narod sada odahnu
Moze malo da odrijema
Atlanta, Maj 19. 2009. godine
Razim Bijelic - Jaran

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
U pozadini se vidi kuca moga brata

Kuca moje tetke

Kuca moje tetke

jaran- Admin-Vlasnik

O meni

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
| Stanje na području Brčko Distritka se pogoršava, Vojska pomaže u Sarajevu |
| info | |
Kiša koja neprekidno od jučer pada na brčanskom području prouzročila je poplave u desetak mjesnih zajednica, uglavnom u južnom dijelu Brčko distrikta posebice u naseljima Palanka, Cvijanovići, Gornji Rahić, Rašljanji, Jagodnjak ali i Brod, Rijeke, Klanac te centar grada. Voda je poplavila više kuća u Jagodnjaku, Baščama i Cvijanovićima i otpočela je evakuacija građana. Prema riječima voditelja Pododjela za zaštitu i spašavanje u Vladi Brčko distrikta Miće Simikića velike, probleme imaju na mostovima i riječnim propustima. Situacija je naročito složena na mostovima u Palanci, Gornjem Rahiću, Klancu te riječnim propustima u Mjesnoj zajednici Brod gdje interveniraju vatrogasne i komunalne ekipe. Tokom večeri saobračaj je zaustavljen i ulici Sarajevskoj tj. kod mosta na Klancu zbog izlijevanja rijeke, poplavljeno je i dvorište 5.osnovne škole, most u naselju Rijeke je također preplavljen te i na tom dijelu saobraćaj je u prekidu. Poplave su zadesile i centar grada, poplavljeno je 10-tak kuća uz rijeku Brku te sportski tereni. Ekipa za Djelovanje u slučaju katastrofa Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH je izašla na teren. Molimo sve komšije, familiju i sve ljude dobre volje koji su stanju primiti neku od porodica koje su evakuisane iz poplavljenog područja da to i učine. Za sve dodatne informacije ili obavijesti javiti na telefone: 049/217-008 049/214-789 049/590-193 Crveni krst / križ Brčko distrikta BiH 049/220-934 Civilna zaštita Brčko. Zajedno gradimo snagu humanosti. Zbog poplave u sarajevskim naseljima Doglodi, Stup i Butile gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio je zahtjev Predsjedništvu BiH za angažmanom pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine radi pružanju svih vidova pomoći stanovništvu poplavljenih naselja. Predsjedništvo BiH je saglasno da u slučaju potrebe Oružane snage BiH na osnovu procjene nadležnih organa vlasti hitno djeluju i poduzmu sve potrebne mjere u borbi protiv elementarne nepogode. Pripadnici Oružanih snaga BiH u najvišem su stepenu pripravnosti i spremni su za reagovanje u slučaju potrebe, saopćeno je iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Klanac![]() RIJEKE![]() ![]() KALANAC MOST ![]() ![]() ![]() ![]() |

jaran- Admin-Vlasnik

O meni

Područje Brčko distrikta od ranih jutarnjih sati zahvatile su, do
sada neviđene poplave. Pod vodom su gradska, kao i sva okolna mjesta u
distriktu. Padavine još uvijek ne prestaju, a štete su već sada ogromne.
Ovo su samo neke od poruka koje smo zaprimili od naših građana
-Begzada Hadžić:-OVO JE NEZAPAMĆENO BEGOVAČA SVA
POPLAVNJENA NIGDJE NE MOŽEMO MAKNUT, SVIJETU
U KUĆE ULAZI U GRAD SE NE MOŽE
....KATASTROFAAAA......... ..UPOMOĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆ
-Merima Bajrić-Yildirim:
-Omerbegovača, Rašljani i druga mjesta
okoline Brčkog su pod vodom ima li neke mogućnosti da se pobrine
naš grad BRČKO DISTRIKT za mještane
ovih naselja....... ???????
-Osman Alić:
-U Rašljanima strahovito velike
poplave, voda odnijela jedan most, jedan dio stanovništva,
http://www.brcko-distrikt.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=2570%3Adistrikt-poplavljen&catid=55%3Abrcko&Itemid=124

jaran- Admin-Vlasnik

O meni

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
Stranica 1/1