Novi srpski dzoker

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down

Novi srpski dzoker

Komentar by jaran on Fri 17 Sep - 21:54

Novi srpski džoker

U prošlom broju Dani su ekskluzivno objavili svjedočanstva iz samog srbijanskog državnog i vojnog vrha koja u potpunosti otkrivaju kako je Fikret Abdić u ratu (po)služio stratezima i realizatorima razbijanja države Bosne i Hercegovine. Za ono što su Atif Dudaković i njegovi saborci znali od početka agresije, Sarajevu i ostatku Bosne i Hercegovine trebalo je vremena, a skoro 20 godina je prošlo da bi javnost došla i do najdirektnijih svjedočanstava i dokaza o ulozi bošnjačkih partnera Beograda. Za potpuno jasnu sliku o ulozi Fahrudina Radončića u Bosni i Hercegovini, onima koji je već danas ne vide, malo će biti i narednih 20 godina

Kada je u samo predvečerje agresije na Bosnu i Hercegovinu nekadašnji izvršni sekretar Gradskog komiteta Saveza komunista Titograda s najlonskom kesom stigao u Sarajevo, građani Bosne i Hercegovine nisu mogli ni slutiti da će u godinama koje slijede svjedočiti poslovno-političkoj karijeri dostojnoj scenarija konfekcijskih krimića. Kako je Fahrudinu Radončiću uspjelo da za nekoliko godina postane jedan od najbogatijih bh. tajkuna, uskoro bi odgovor mogli dati prvi rezultati opsežne međunarodne istrage o organiziranom kriminalu koju pod okriljem Interpola vode američke sigurnosne službe i policije više zapadnoevropskih zemalja, uz manje ili više iskrenu saradnju istražnih organa država u našoj regiji.

Jedan od nesumnjivo najjačih dokaza za one koji vjeruju da je Fahrudin Radončić strateški projekt srpskih obavještajnih službi je dokument o načinu finansiranja jednog od propalih poslovnih poduhvata aktuelnog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Naime, Dani su u posjedu kopije dokumenta Komercijalne banke iz Banje Luke, iz kojeg je vidljivo da je država Srbija, preko svoje kompanije Telekom RS, krajem 2007. godine bila Radončićev žirant za kreditno zaduženje u iznosu od šest miliona maraka.

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=txt&broj_id=692&tekst_rb=7

Tamo gdje prestaje logika, tu pocinje Bosna

‎"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

Broj komentara: 37622
Mjesto: Brka-Atlanta

O meni
Moje pravo ime: jaran

Na vrh Go down

Re: Novi srpski dzoker

Komentar by jaran on Sun 19 Sep - 14:07

Ono što nisu uspjeli Abdić i Tihić, sada će pokušati Radončić. Radončića je u Kalesiji "udbašem" nazvao čak i njegov ratni šef i bliski saradnik Sefer Halilović.

Edin Dedić (FB)

‎"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Fri 24 Sep - 10:09

No, da je Lagumdžijino i Radončićevo uzajamno gađenje odnos podložan trenutnim interesima, počelo se nazirati još prije nekoliko sedmica, kada je informativni program Federalne televizije, kojom suvereno upravlja Lagumdžijin namjesnik Bakir Hadžiomerović, počeo sve više ličiti na televiziju kakvu bi od svoje karikaturalne Alfe, samo da je umio, napravio Radončić. S početkom zvanične predizborne kampanje maske su konačno pale. Gostovanje Lagumdžije i Radončića kod Hadžiomerovića u predizbornom izdanju 60 minuta otkrilo je zašto se u Dnevnom avazu više ne piše o istrazi Tužiteljstva BiH protiv gazde SDP-a osumnjičenog za pokušaj višemilionskog reketarenja sarajevskih biznismena, odnosno zašto odjednom u programima Federalne televizije nema ni riječi o istragama protiv Radončića i njegovim poslovnim partnerima Naseru Keljmendiju, Senadu Šahinpašiću, Ramizu Džaferoviću, Miroslavu Miškoviću.

cijeli clanak na linku ispod
http://www.bhdani.ba/novost/13374/Alijansa-za-reket-

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 26 Sep - 11:00

Radončić u Travniku
"Vlast je državu dala na upravljanje mafiji"

I pored velike kiše i nevremena više hiljada ljudi došlo je u subotu navečer na centralni kantonalni skup Saveza za bolju budućnost BiH- SBB BiH – Fahrudin Radončić u Travniku, na kojem su zdušno podržali kandidate SBB BiH i predsjednika Saveza i kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudina Radončića, saopćeno je iz stranke

slike i cijeli clanak na linku ispod
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/izbori2010/clanak/100926009

e sad bi trebalo reci da i Radoncic pripada toj istoj mafiji a bio je u mnogim talovima sa vlascu takodje

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Fri 1 Oct - 21:40

Imperija zla i laži

Za potpuno jasnu sliku o ulozi Fahrudina Radončića u Bosni i Hercegovini, onima koji je već danas ne vide, malo će biti i narednih 20 godina

Nabrojati redom afere, makar i samo ključne, koje je proizveo i u koje je upleten samozvani bošnjački Do nald Trump - Fahrudin Radončić - nezahvalan je posao. Da li se najprije prisjetiti javno izrečenih optužbi kako je, kao ratni lični posilni Sefera Halilovića, bio predmet istrage u kojoj je dokumentiran njegov saradnički odnos s KOS-om, ili odmah krenuti s nabrajanjem otvorenih poziva na linč, nezapamćenog blaćenja, vrijeđanja, ucjena, beskrupuloznog masakriranja političkih poslovnih protivnika...

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=txt&broj_id=694&tekst_rb=7

Dosje Dana: Vrijeme je majstorsko rešeto - Fahrudin Radončić, ideološki džuboks

Bošnjački Aleksa Žunić

Najveći izazov za novinske autore je proba koju pred njihove prosudbe postavlja stanovito vrijeme proteklo od objavljivanja teksta. Urednik Dana je prije više od 13 godina napisao tekst koji ponovo objavljujemo

Direktor novinske kuće Avaz i glavni i odgovorni urednik istoimenog dnevnog lista Fahrudin Radončić predstavlja osobenu pojavu ne samo ovdašnjeg žurnalizma, već i političko-javnog života uopće. Od smušenog, prijaznog novinara koji se s kravatom pojavio godinu prije rata u Sarajevu, gdje se dugo kretao samo ulicama u centru od straha da se ne izgubi, on je meteorski prešao put, prešišavši oštru konkurenciju, do prvog megafona samog vrha bošnjačke vlasti. Beskrupuloznošću svojstvenoj preplašenima od velikog grada, gazeći preko starih prijateljstava i moralnih i profesionalnih načela, naoružan vazelinskom servilnošću prema gazdama i sirovom okrutnošću prema nepodobnicima svih vrsta, Radončić je zasjeo na istureno komandno mjesto režimske propagande ne štedeći neprijateljsku, ali ni vlastitu živu silu.

Iskoristivši egzistencijalni očaj tridesetak sarajevskih novinara i duboku kesu stranke na vlasti i njenih sponzora, ovaj je mogul sastavio ekipu nužno odanih irgata. Njihova, javnosti uglavnom nepoznata imena svakodnevno se koriste za ispisivanje najopskurnijih stranica u historiji sarajevskog žurnalizma, gdje bez konkurencije primat drži ugašeni tabloid Image.

Nekadašnjim kolegama iz titogradskog lista Omladinski pokret Radončić se danas predstavlja jednim od najmoćnijih i najbogatijih ljudi u Sarajevu

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Fri 10 Dec - 15:41

Prva depeša iz Sarajeva
O Radončiću, Džaferoviću, reisu, Duški Jurišić...

Danas je objavljena prva depeša iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Datira od 2. februara ove godine. Tadašnji ambasador Charles L. English izvještava State Department o novoj partiji kod Bošnjaka "koju vodi moćni, navodno korupmirani i ponekad osvetoljubivi medijski mogul Fahrudin Radončić".
Priredio: F. Borić

Charles English: Detaljan uvid u političku scenu u BiH
"Nova partija će kreirati novu pukotinu na bošnjačkoj političkoj sceni, naročito tokom kampanje za izbore 2010. Radončić također uživa podršku lidera Islamske zajednice (reisa Mustafe ef. Cerića, op. F. B.). Također, Radončić posjeduje i direktno kontrolira najtiražnje dnevne novine u BiH što je osigurati da se poruka njegove kampanje dobro propagira", kaže ambasador English u svojoj povjerljivoj depeši.

Radončićeva reputacija upetljanog u upitne poslovne sa partnerima iz političkog spektra, kombinirana sa snažnom željom da utječe na pravosuđe kako bi izbjegao procesuiranje zbog korupcije, sugerira kako će tražiti političke saveznike za projekte od lične koristi, radije nego partnere na ideološkoj i etničkoj osnovi, piše u depeši.

Apatični glasači namamljeni na ekonomiju

"Iako je prerano da za konretne procjene, Radončićeva partija će uzeti glasove primarno od Stranke za BiH Harisa Silajdžića, kao i od apatičnih glasača namamljenjih njegovim zavjetom da će poboljšati ekonomiju", stoji u rezimeu depeše u kojoj se nadugačko i naširoko obrazlažu veze Radončića sa ostalim političkim partijama, ali i sa poglavarom Islamske zajednice u BiH.

U depeši piše kako je Radončić izrastao iz relativnog siromaštva i nejasnoća nakon rata 1992-95. i postao osnivač i vlasnik vodeće izdavačke kuće, Avaza, najpoznatije po istoimenoj dnevnoj novini. Uspjeh Avaza, raportira English, dao je Radončiću značajnu kontrolu medija u Bošnjaka.

"Stoga se Avaz pokazao kao moćno oružje protiv Radončićevih protivnika, naročito političkih autoriteta koji istražuju njegove uloge u korupcijskim skandalima", zaključuje američki diplomata.

Iako Radončić lično nije politički veteran, kroz Avaz je, pojašnjava English, igrao aktivnu ulogu u politici duže od deceniju, dok su se bošnjački političari otimali za njegovu podršku. Kandidati koje je Avaz favorizirao kod Bošnjaka u izboru članova Predsjedništva BiH - najskorije Harisa Silajdžića u 2006. - obično su uspijevali na izborima. English dodaje kako je Radončić uzgojio međunarodna poznanstva, a Sead Numanović, glavni i odgovorni urednik Avaza, jedan je od ljudi u BiH sa najvećim brojem poznanstava.

Upletenost u korupciju preko Razvojne banke

"Radončić je, široko je rasprostranjeno mišljenje, upleten u korupciju, a najočiti je primjer njegove uloge u skandalu sa Razvojnom bankom Federacije BiH. Radončić je priznao da je unajmio Ramiza Džaferovića, člana SDA, direktora RBFBiH, za reviziju Avaza kroz Džeferovićevu ličnu revizorsku kompaniju. U isto vrijeme, Džaferović je kroz RBFBiH Radončiću dao zajam od 22,5 miliona maraka za gradnju Radončićevog tornja u Sarajevu. Također, mediji su nedavno izvijestili o navodnoj Radončićevoj vezi sa međunarodnim dilerom droge Kelmendijem, što je rezultiralo ogroman napad sa stranica Avaza na policijske dužnosnike koji su radili na slučaju.

Također, osoblje Ureda visokog predstavnika nedavno je povezalo Radončića sa međunarodnim peračima novca. Ovaj navod, koji je procurio do medija, iskra je koja je buknula u kampanju protiv prvog zamjenika visokog predstavnika (Raffija Gregoriana), uposlenika State Depertmenta, što na neki način potkopava Radončićeve tvrdnje da će jedan od njegovih prioriteta biti saradnja sa međunarodnom zajednicom", piše u depeši.

Charles English analizira potom kako je došlo do formiranja nove stranke u septembru 2009.

"Radončić, gotovo je sigurno, traži politički status kako bi se osigurao od istraga nelegalnih poslova kroz upravljanje vladom i utjecaja na pravosuđe. K tome još, sad je za njega pravo vrijeme da uđe u politiku, s obzirom da drugi mediji pišu kako Radončićev posao opada a najbliži rival, Oslobođenje, Avaz rapidno stiže prodajom", piše u depeši, a English piše kako pragmatični Radončić ulazi u politiku kako bi našao pouzdane partnere gdje god ih može naći, bez obzira na ideologiju i etnički background.

Savezništvo sa Miloradom Dodikom

"Ovaj pristup odvest će ga u savezništvo sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je također sav u biznisu, a i sam je pod istragom za korupciju. Stoga je Dodiku Radončić idealan politički sagovornik", piše u Englishovoj depeši. Potom se spominje kako je Radončić Amerikancima rekao kako se u januaru 2010. susreo sa Dodikom, kao i sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Draganom Čovićem - koji je takđer optužen za korupciju i koji kuje zajedničke planove sa Dodikom. I koji ima dobre odnose sa obojicom.

English spominje i poznate ličnosti koje su se u vrijeme pisanja ove depeše već uključili u SBB - poput Harisa Bašića, Adnana Terzića, ali i spominje njegov snažan sandžački naglasak koji je stran većini Bosanaca.

"Štaviše, nedostaje mu lična harizma i generalno se ne osjeća ugodno sa sagovornicima koji se ne slažu sa njim", napisao je English o Radončiću, dodavši kako je ekonomija jedna od glavnih predizbornih tema Avaza, kao i insistiranje na nekompetentnosti aktuelnih lidera, poglavito bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Također, English primjećuje kako je Islamska zajednica, koja je prije podržavala Silajdžića, sada podržava Radončića.

Ocrnjivanje Silajdžića

"Avaz konstantno ocrnjuje Silajdžića nazivajući ga lažljivim predsjednikom i mafijaškim kumom koji krade od sirotinje. Radončić također želi sebe pozicionirati kao ključnog sagovornika među Bošnjacima kod američke vlade, umjesto samoproglašenog Silajdžića. Tako je u februaru bio u Washingtonu na molitvenom doručku, a održao je i govor u Američkom institutu za mir, o čemu je štampa naširoko izvještavala", prenosi English.

Sada već bivši američki ambasador u BiH primjećuje kako se bliskost između reisa Cerića i Radončića očituje i donacijom jednom miliona maraka za središte Rijaseta u Sarajevu. English primjećuje kako je reis Cerić jedina javna ličnost koju Avaz nikad nije kritizirao, kako je reis redovan na naslovnim stranama, kako se redovno izvještava sa njegovih putovanja i napadaju mediji koji ga kritiziraju. English podsjeća kako je Avaz čak "drugačije interpretirao" osudu iz februara 2009. kada je imam iz Travnika osuđen za pedofiliju.

"Radončić je otvoreno prenosio reisov povik protiv islamofobije, a posljednji slučaj je napad na bivšu glavnu i odgovornu urednicu Federalne televizije Dušku Jurišić, koja je izvještavala o Radončićevoj ulozi u skandalu sa Razvojnom bankom Federacije BiH. Radončić je izjavio da 'ne možemo dozvoliti osobama koje nisu muslimani da budu urednici u našoj islamskoj zajednici'. Svaka otvorena podrška Radončićevoj partiji dala bi Radončiću dodatni podsticaj među glasačima vjernicima koji Tihića vide kao isuviše sekularnog", kaže English, napominjući kako mu je zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić prepričao dijalog između reisa Cerića i Fahrudina Radončića.

Dijalog sa prijema

"Reis je na prijemu rekao Radončiću da ga ljudi moraju vidjeti u džamiji. 'Ali reis efendija, ja ne znam nijednu molitvu!' kazao je Radončić reisu. Kasnije, teatralno, tokom ručka sa zamjenicom šefa misije u Ambasadi SAD-a Radončić je držao podignutu čašu i rekao: 'Ne mogu ja podržavati radikalni islam. Ja bih bio njihova prva žrtva!", prenosi prva depeša iz Ambasade u Sarajevu objavljena na WikiLeaksu.

Iako Radončić, piše English dalje, najviše trenutno ratuje sa Strankom demokratske akcije, najduži animozitet sa drugom značajom strankom u Federaciji, Socijaldemokratskom partijom, koja proizilazi iz njegovoj ličnog animoziteta spram predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije. Ipak, on je na sastanku sa zamjenicom šefa misije istinski šokirao i glavnog urednika Avaza Numanovića kad je rekao kako se navodno susreo sa Zlatkom Lagumždijom i dva sata razgovarao o potencijalnim postizbornim koalicijama.

"I pored toga, to što Avaz konstantno omalovažava Lagumdžiju i Silajdića, kao i zbog Radončićevih veza sa reisom, koji je također u sukobu sa obojicom - čini malo vjerovanim da će bilo koja partija željeti sarađivati sa njim nakon izbora", kaže English.

Odvratno, ali pragmatično

Na koncu, u zaključku English kaže: "Koliko god odvratno bilo nama ili drugima - ukoliko Radončić osvoji dovoljno glasova na oktobarskim izborima te se priključi vladajućoj koaliciji na državnom i federalnom nivou, njegova komparativna prednost što nema neslaganja sa liderima u Republici Srpskoj, kao i pragmatični pristup pitanjima koja se tiču ekonomskog razvoja i ustavnih reformi, kao i evropatlantskih integracija, možda bi mogli doprinijeti, kratkoročno gledajući, mirnijoj situaciji u Bosni i Hercegovini".

(Sarajevo-x.com)

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sat 26 Feb - 10:29

Vijesti
26.02.11 09:59 Starost: 29 min
Propao plan Radončića i njegovog plaćenika iz Srbije

Radončić je u srijedu slavodobitno u svom „Dnevnom avazu", objavljujući svoju sliku saopštio da se akciji „Svi na ulice" koju vodi Srbijanac Safet Kurtović za svega dva dana pridružilo 12.000 ljudi i da taj broj stalno raste.

Nakon što je prije desetak Safet Kurtović preko interneta pokrenuo akciju „Svi na ulice" kojom je pozvao građane BiH na rušilačke udare na našu državu, sve više se razotkrivaju njegova mešetarenja, ali što je još važnije njegovi nalogodavci.
Kazna koja čeka vlasti u BiH je legitimna narodna revolucija - kaže se, pored ostalog, u Kurtovićevom internetskom pozivu.
Izazivanje haosa „San" je prije tri dana objavio da Safet Kurtović nema nikakve veze s Bosnom i Hercegovinom - on je rođen negdje u Srbiji, živi u Švicarskoj i iz te zemlje pokušava da napravi haos u BiH, prvenstveno u Sarajevu. Prema svim relevatnim izvorima, on direktno radi za Fahrudina Radončića, vlasnika „Avaza", a postoje i određena saznanja da je Kurtović učestvovao u prošlogodišnjim protestima u Sarajevu kada je zapaljena zgrada Vlade Federacije BiH.
Sam Radončić u srijedu je preko svog „Dnevnog avaza", a u svoje i ime svoje stranke dao punu podršku svom plaćeniku Kurtoviću i akciji „Svi na ulice" koju on vodi preko interneta. Naime, Radončić je pozvao „više od 5.000 prijatelja sa svog Facebook profila da podrže inicijativu kako bi kolektivni mubaraci saznali šta javnost misli o njima i velikoj izbornoj pljački koja je počinjena na oktobarskim izborima nad SBB".
Inače, na Kurtovićevom Facebook profilu Radončić se predstavlja kao „spas za BiH", tvrdi se da je njemu oteta pobjeda na oktobarskim izborima i da ga uličnom revolucijom treba postaviti da vodi našu državu! Kurtović ide dotle u obmanama da tvrdi da iza njega stoji organizacija „Studentski pokret BiH". Međutim, takva organizacija uopšte ne postoji.
Nasilno preuzimanje vlasti
Jučer se medijima javio Jasmin Alić, aktivista nevladinog sektora iz Tuzle, i javno i dodatno razobličio Srbijanca iz Švicarske Safeta Kurtovića.
Upoznao sam ga i jesen 2009. godine kada nam se pridružio u organizovanju studentskih protesta u cijeloj BiH. Ubrzo mi je postao sumnjiv jer je isključivo tražio da sve bude po njegovim mjerilima. Kap je prelila čašu pred opšte izbore u oktobru prošle godine. Svaki dan me telefonom zvao po nekoliko puta i tražio od mene da ni ja ni bilo ko u Tuzli u predizbornoj kampanji ne pada Fahrudina Radončića i da svi u Tuzli obavezno glasamo za njega i njegovu stranku. Znalo se dogoditi da mi i po sat priča o Radončiću, ja ostavim telefon, vratim se nakon 15 minuta, a on i dalje priča. Mislim da taj Safet Kurtović ima i određenih patoloških problema - izjavio je Tuzlak Jasmin Alić.
Radončić je u srijedu slavodobitno u svom „Dnevnom avazu", objavljujući svoju sliku saopštio da se akciji „Svi na ulice" koju vodi Srbijanac Safet Kurtović za svega dva dana pridružilo 12.000 ljudi i da taj broj stalno raste.
Nakon toga se ušutio jer je razotkriven scenario nasilnog preuzimanja vlasti. Namjera je bila da se na ulice Sarajevu u martu izvede što veći broj ljudi, da se ubace plaćenićke ekipe iz Srbije i Crne Gore sa specijalnim zadacima da ruše, pale, pljačkaju i da se na kraju Fahrudin Radončić obrati okupljenima čime bi sam sebe promovisao u novog lidera. Time bi, po tom paklenom planu, on likvidirao Zlatka Lagumdžiju, Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića, i formirao novu vlast sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.
S.N.
San.ba

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh

- Similar topics