Vijesti iz Slovenije

Stranica 16/16 Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down

Vijesti iz Slovenije

Komentar by Gost on Sat 23 Feb - 15:39

First topic message reminder :

Umro jedan od najvećih velikana Slovenije

Bivši predsednik i premijer Slovenije Janez Drnovšek umro je noćas u 57.godini, saopšteno je iz njegove kancelarije, prenela je agencija STA.

Drnovšek je, pre otcepljenja Slovenije, bio predsedavajući Predsedništva SFRJ.

Državna radio i televizija su nakon objave vesti u 9 sati, počele da emituju prigodnu muziku i izvode iz bogate političke biografije bivšeg predsednika Slovenije.

Janez Drnovšek - biografija

Janez Drnovšek - slovenački političar (17. maja 1950. Celje - 23. februar 2008 Zaplana). Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani a doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Mariboru 1986. godine.

Univerzitet u Bostonu mu je dodelio zvanje počasnog doktora 1996. a Univerzitet u Ilinoisu istu titulu 1999. godine. Diplomatsku karijeru je počeo sedamdesetih u jugoslovenskoj ambasadi u Kairu a kasnije se u Oslu na Institutu za međunarodnu ekonomiku.

Bavio se proučavanjem savremenog svetskog ekonomskog uređenja. Po povratku u zemlju postao je direktor filijale „Ljubljanske banke“ u Trbovlju. U aprilu 1989. godine izabran je za slovenačkog člana Predsednišva SFRJ, a u maju je postao predsednik Predsednišva po rotirajućem principu sa mandatom od godinu dana.

Za vreme oružanog sukoba JNA sa jedinicama TO Slovenije bio je glavni pregovarač. Posle otcepljenja Slovenije od SFRJ i proglašenja nezavisnosti četiri puta je biran za premijera, poslednji put 2000. godine. Na izborima održanim decembra 2002. godine izabran je za predsednika Slovenije sa 56,51% glasova a protivkandidat je bila Barbara Brezigar.

Dužnost je preuzeo od dugogodišnjeg predsednika Milana Kučana. Pored slovenačkog govori i engleski, francuski, španski, nemački, bosanski, hrvatski i srpski jezik. Razveden je. Iz braka ima sina Jašu, i vanbračnu ćerku Nanu Forte.

BOLEST OTKRILI NA RUTINSKOM PREGLEDU
Rak na bubrezima otkriven je 1999. godine. Liječnici su mu odmah jedan bubreg odstranili. Nekoliko godina kasnije bolest se vratila u obliku metastaza, no jedno je vrijeme izbjegavao liječnike i pribjegavao alternativnim metodama. Zadnjih se godina okrenuo pisanju ezoteričnih knjiga koje su doživjele uspjeh, a osnovao je i Pokret za pravdu i razvitak, udrugu preko koje se borio za svoja politička i duhovna shvaćanja, zagovarao vegetarijanstvo i propagirao ekološke ideje, upozoravajući da čovječanstvo ide prema samouništenju ako ne prestane zbog profita i političkih interesa uništavati planet i prirodna bogatstva.

Prijeko: komentar modifikovan dana: Sat 23 Feb - 16:11; prepravljeno ukupno 1 puta

Gost
Gost

Na vrh Go down

Re: Vijesti iz Slovenije

Komentar by Gost on Thu 8 Apr - 22:38

Jelko Kacin smatra da je evidentno da ni 15 godina nakon
srebreničkog genocida i završetka rata u BiH nije ostvaren dovoljan
napredak u načinu razmišljanja i pristupu rješavanju problema u
određenim krugovima u bosanskoj politici
, saopćeno je iz Kacinovog
ureda.

Kacin je u talu samnom Basketball

Gost
Gost

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Thu 8 Apr - 22:41

Kacin je u talu samnom

Nedo Bog, to bi znacilo da on nema nikakvog osjecaja
Za razliku od tebe Kacin je veoma realan i pravedan, on je prijatelj BiH i kad je kritikuje zeli joj napredak a ne kritikuje je zato sto je unaprijed odredio da tamo nista ne valja

Tamo gdje prestaje logika, tu pocinje Bosna

‎"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

Broj komentara: 36662
Mjesto: Brka-Atlanta

O meni
Moje pravo ime: jaran

Na vrh Go down

Komentar by Gost on Thu 8 Apr - 23:07

jaran (citat):
Za razliku od tebe Kacin je veoma realan i pravedan, on je prijatelj BiH i kad je kritikuje zeli joj napredak a ne kritikuje je zato sto je unaprijed odredio da tamo nista ne valja

Opet griješiš i to onako - iz navike.
Nikad nisam spomenuo da u BiH bilo šta ne valja - sem vlasti.
A sama vlast je kap u moru od svih dobrina što ima bilo koja država - pa tako i BiH.
Tvoje poređenje određenih pojedinaca sa čitavom jednom nacijom ili državom je više nego licemjerna.

Gost
Gost

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Thu 8 Apr - 23:14

Tvoje poređenje određenih pojedinaca sa čitavom jednom nacijom ili
državom je više nego licemjerna.

Kao i obicno lupas i lijepis ono sto nisam rekao
Vlast nije BiH, ali predstavlja jednu drzavu
Vlast je svaka promjenljiva i ja sam svakoj vlasti opozicija, a ti sto mijesas babe i zabe to je druga stvar
Ti si jednostavno gluh i slijep za bilo kakav dijalog osim onog sam sa sobom

‎"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by Gost on Thu 8 Apr - 23:31

jaran (citat):
Tvoje poređenje određenih pojedinaca sa čitavom jednom nacijom ili
državom je više nego licemjerna.

Kao i obicno lupas i lijepis ono sto nisam rekao
Vlast nije BiH, ali predstavlja jednu drzavu
Vlast je svaka promjenljiva i ja sam svakoj vlasti opozicija, a ti sto mijesas babe i zabe to je druga stvar
Ti si jednostavno gluh i slijep za bilo kakav dijalog osim onog sam sa sobom

Vrati se jedan post unazad i pročitaj ono što si Ti napisao, evo :

Jel šta jasnije ?

Gost
Gost

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 25 Apr - 14:43

'Pali' u Hrvatskoj i Rusiji

"Gorenje" u gubitku 11,5 miliona eura

Slovenačka kompanija za proizvodnju kućne tehnike
"Gorenje" prošle godine je zabilježila 11,5 miliona eura gubitka, a
ostvareni prihod od prodaje iznosio je 1,186 milijardi eura.

Na nivou grupe prihodi su se prošle godine smanjili za 11 posto,
dok je realan pad, uz isključenje uticaja holandskog ATAG-a, kojeg je
"Gorenje" kupilo 2008. godine, bio 19 procenata.

Akvizicija ATAG-a "Gorenju" je najviše pomogla na njemačkom tržištu,
koje je za velenjskog proizvođača postalo najvažnije.

Slovenačka kompanija je prošle godine na tom tržištu prodala pola
miliona aparata, što je 13 posto više nego 2008. godine.

U Rusiji, najvećem prodajnom tržištu za tu kompaniju, "Gorenje" je
zabilježilo i najveći pad prodaje, čak 30 odsto, a u Hrvatskoj 23
procenta.

(SRNA)

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Wed 19 May - 21:39

Prosvjed studenata u Ljubljani: Vatra, jaja i razbijeni prozori na
parlamentu

Ja mislio da smo samo mi bosanci divljaci a vidi ti ovih divljaka , kao da su iz dzungle Razz Razz Razz Razz

Tekst: Z.J.
Foto: dz-rs
Video: YouTube

U CENTRU Ljubljane se danas održao prosvjed studenata koji se protive novome zakonu o honorarnom radu, promjenama politike stipendija i učeničkoj prehrani. Sudionici studentskih i učeničkih prosvjeda zgradu su slovenskoga parlamenta gađali kamenjem i jajima, pri čemu je razbijeno nekoliko prozora. Prosvjednici su zapalili i ukrasno grmlje pred zgradom parlamenta.

Nakon prvoga okupljanja na Prešernovu trgu, prosvjednici su se preselili pred zgradu parlamenta koju su osiguravale snažne policijske snage. Policija je uhitila nekoliko prosvjednika.

Prosvjednici drže i transparente među kojima se veličinom ističe onaj na kojem piše: "Nemam stipendiju, tražim sponzora".

Predsjednica Studentske organizacije Slovenije Katja Šoba ogradila se od incidenata te naglasila da su pozvali studente da se raziđu. "Prosvjednike je u ovoj fazi nemoguće kontrolirati jer su gnjevni zbog zakona o honorarnom radu i smanjenju ostalih socijalnih prava", naglasila je Šoba za slovenske medije.

Policija uhitila 30 prosvjednika

"Današnje demonstracije studenata, koje su legitiman način za borbu za svoja prava, nažalost su iskorištene za napad na jednu od ključnih institucija naše države i demonstraciju nasilja", reagirala je slovenska ministrica unutarnjih poslova, Katarina Kresal.

"Takve aktivnosti oštro osuđujem jer se radi o radnjama nedopustivim za demokratsko društvo", navela je ministrica i dodala kako je policija uhitila 30 prosvjednika te da je nekoliko policajaca ozlijeđeno. Većinu uhićenih se tereti za kršenje javnoga reda i mira.

Osuda vandalizma tijekom studentskih demonstracija

Predsjednik slovenskoga parlamenta Pavle Gantar objavio je priopćenje nakon današnjih studentskih demonstracija u glavnome gradu Slovenije.

"To čemu smo danas svjedočili nisu bile demonstracije nego vandalizam bez premca. Ljudi koji bacaju jaja nisu gladni. Od 1968. godine sam sudjelovao na mnogim demonstracijama, ali ovakvo što nikada nisam vidio. Ovo što se dogodilo danas je bio primjer odbacivanja dijaloga i poziv na nasilje koje nikada ne može biti rješenje za otvorena pitanja. Posljedica demonstracija je i veća materijalna šteta na zgradi parlamenta, a i rad nekih službi je onemogućen. Uvjeren sam da nikome u državi, a najmanje mladima, nije u cilju izazivanje izvanrednoga stanja", zaključio je Gantar.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/prosvjed-studenata-u-ljubljani-vatra-jaja-i-razbijeni-prozori-na-parlamentu/492211.aspx

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sat 12 Jun - 10:00

Pahor jedva preživljava!

U obraćanju ljubljanskim studentima premijer Slovenije
Borut Pahor rekao da zarađuje 3.002 evra mesečno i da ne može da živi od
premijerske plate, zbog čega mora da troši ušteđevinu.

"Ja sam predsednik vlade i zarađujem 3.002 evra mesečno. Od toga ne
mogu da preživm i ja živim od onoga što sam ranije zaradio", rekao je
Pahor na studentskoj konferenciji u Ljubljani.

"Tako da bi trebalo da znate da
vi niste jedini koji se bore od meseca do meseca - tako je i sa
premijerom", naglasio je Pahor.Konferencija održana je zbog
protesta slovenačkih akademaca najavljenim planovima vlade da ograniči
studentskoj populaciji pravo na honorarni rad i oporezuje njihove zarade
za 29,5 odsto umesto sadašnjih 14 odsto.Studenti su prošlog
meseca u Ljubljani održali velike demonstracije zbog pomenutih vladinih
planova, gađajući čak i zgradu parlamenta jajima."Kako Pahor
misli da 30.000 studenata, čiji su roditelji nezaposleni ili su na ivici
siromaštva, mogu pregurati mesec?", navela je u saopštenju izdatom
povodom Pahorove izjave Kaća Soba, predsednica Studentske asocijacije
Slovenije.Prosečna mesečna zarada u Sloveniji prošlog meseca je
iznosila 967 evra, nezaposlenost iznosi 10,6 odsto, a izvozno
orijentisana privreda zemlje je drastično pogođena finansijskom krizom,
nakon prošlogodišnjeg pada bruto nacionalnog dohotka za 7,8 odsto.
http://www.cafe.ba/mediji/izvor214032_Pahor-jedva-prezivljava.html

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Wed 8 Sep - 10:59

Prevalje

U Sloveniji otkrivena grobnica sa 700 tijela

U gradu Prevalje u Sloveniji pronađena je masovna grobnica koja datira iz perioda Drugog svjetskog rata.
Foto: Pravda.sk

Vjeruje se da dvadeset metara duga jama skriva kosti oko 700 muškaraca i žena, kazao je zvaničnik vlade Marko Strovs.

Neki od stradalih iz grobnice su ubijeni, a drugi izudarani na smrt, dodao je.

Tim koji iskopava kosti vjeruje da su žrtve saradnici nacista koje su ubili komunisti.

Obuća pronađena u grobnici ukazuje da je bilo civila, te da su im ruke bile vezane iza leđa.

"Od lokalnog stanovništva smo čuli da bi unutra moglo biti oko 700 tijela", rekao je Strovs, a prenosi BBC.

Glasine o masovnom ubijanju u ovom gradu na sjeveru Slovenije godinama
su kružile ovim prostorom, nakon što je jedan dječak rekao da je skriven
iza drveta svjedočio egzekucijama.

Istraga se vodi od prošle sedmice i to nakon što su nedavne padavine i
slijeganje tla doveli do pojave kostiju na površini zemlje.

(Sarajevo-x.com)

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Fri 3 Dec - 15:23

Pahor zavrsio u Obaminoj stražnjici

Foto: MladinaSLOVENSKI list Mladina dobro je danas "oprao" premijera Slovenija Boruta Pahora zbog njegova "ulizivanja" Baracku Obami za koje je javnost saznala iz depeša koje je objavio WikiLeaks.Osim što su premijera dobro izribali u tekstu znakovitog naziva WikiLicks, Mladina je u skladu s tim na naslovnici objavio zanimljivu fotomontažu golog Boruta Pahora kako tura nos u golu stražnjicu Baracka Obame. Time je list jasno pokazao što misli o premijerovim vanjsko-političkim potezima prema Sjedinjenim Državama.

Podsjetimo, diplomatske depeše objavljene na WikiLeaksu otkrivaju kako je slovenski premijer dogovarao prihvat zatvorenika iz Guantanama u zamjenu za susret s Barackom Obamom, kao i da je Amerikancima obećao da će firmi Westinghouse osigurati posao izgradnje na drugom bloku nuklearne elektrane Krško!Pahor je Amerikancima također navodno nudio da će biti njihov posrednik u komunikaciji s političkim vođama na zapadnom Balkanu. Iz slovenske vlade zaredali su se demantiji koji nisu bili ni približno dovoljni da umanje nastali skandal. Najoštriji u kritikama na Pahorov račun očekivano je bio prvi čovjek oporbe Janez Janša.

"Očekujem od državne tužiteljice da raspiše optužni prijedlog protiv Pahora. Iz depeše koju je objavio WikiLeaks vidi se da je on na poznatom mjestu, poznatog datuma dogovarao davanje mita konkretnoj osobi", ustvrdio je tada Janša.index.hr

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Fri 31 Dec - 21:11

JEDNOGODIŠNJA djevojčica iz Slovenije prerano se spolno razvila nakon što su joj liječnici greškom pripisali hormonalni pripravak umjesto antibiotika. Djevojčica je imala upalu mokraćnih putova.

Roditelji su u sudskoj nagodbi sa zdravstvenom ustanovom u Sloveniji i ljekarnom u Klagenfurtu uspjeli ishoditi odštetu nepoznatog iznosa. No, poznato je da su roditelji prvotno zahtijevali odštetu od 20.000 eura.

Upravo im je spomenuta ljekarna u Klagenfurtu greškom izdala hormonalni pripravak koji se daje ženama u kasnim srednjim godinama za poticanje ovulacije. Djevojčica je počela spolno sazrijevati.

Pedijatrica iz jedne zdravstvene ustanove u Sloveniji savjetovala im je i nakon kontrole da djevojčica nastavi uzimati lijek. Simptomi preranog sazrijevanja prestali su se očitovati nakon prestanaka konzumacije pogrešnog lijeka.
index

eto, da se to desilo u BiH sad bi nas jedan bivsi clan sve poljuvao sto ima u BiH lol!

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Thu 20 Oct - 10:50

U tri godine udvostručili državni dug: Standard&Poor´s Sloveniji snizio kreditni rejtingKLJUČNI PODACI
Sloveniji snižen kreditni rejting

U tri godine udvostručila državni dug

Tekst

Foto: alifarabia.com

JEDNA od najjačih svjetskih kreditnih agencija, Standard&Poor's, snizila je Sloveniji kreditni rejting za jedan stupanj, pišu ljubljanske Finance.

Ocjena se odnosi i na kratkoročno i na dugoročno zaduživanje, a razloge treba tražiti i fiskalnoj krizi kakvu je Slovenija imala i 2008. samo se sada još pogoršala.

Iako se slovenski dug u razdoblju od 2002. do 2008. smanjivao, u zadnje tri godine stalno raste zbog krize i vladinih mjera pomoći gospodarstvu i bankama.

S&P je procijenio da će slovenski državni dug ove godine skočiti na 43 posto BDP-a, što je dvostruko u odnosu na 2008. godinu.
U tri godine udvostručila državni dug
Ja mislio da sam se zabunio kada sam citao......zar ovo nije u BiH
http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-tri-godine-udvostrucili-drzavni-dug-standardpoor-sloveniji-snizio-kreditni-rejting-/578296.aspx

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Stranica 16/16 Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh