Moji utisci iz Brckog

Stranica 1/2 1, 2  Next

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down

Moji utisci iz Brckog

Komentar by jaran on Tue 13 May - 9:08

Evo proslo je vise od dvije sedmice kako sam dosao u Brcko i mogu da kazem da sam vec sada sposoban da govorim o svojim utiscima koje sam stekao boraveci ovdje
Nisam siguran odakle da pocnem jer se "bojim" da ce to malo "zbrkano", ali hajde da krenem pa vi ocijenite
Grad Brcko je jedan manji BiH grad ali simpatican i ima puno mjesta gdje se moze izaci i uzivati
Restorani su uglavnom cisti i hrana je veoma dobra i ukusna, ali se vidi da nema bas puno profesionalnosti i znanja kako docekati musteriju i kako ga ispratiti
Mnogi su ukoceni i nisam bas siguran da ih iko uci o ponasanju na radnom mjestu gdje se usluzuju potrosaci , musterije
Ovako je svuda, znaci trgovina, restoran, neke ustanove, vecina su ukoceni i ne ponasaju se profesionalno sto ipak ne umanjuje moj utisak da je Brcko u mnogome napredovalo
Zene
Cini mi se da su zene puno sredjenije, kako sa odjecom tako i svojim urednim izgledom od onih na Zapadu
Puno se vodi racuna o izgledu i to je ostavilo snazan utisak na mene
Ima i onih koje su puno "ufurane", napuhane ali to je vec druga prica
Posao
Cinjenica je da se u BiH puno kuka kako se nema sta raditi i ne moze se zaraditi, ali to nije istina
Naime mnogi nisu spremni raditi ako im se ponudi neki posao, naravno misleci da to nije njihov "nivo"
Ti isti kada im nestane ono malo para sto imaju u dzepu su spremni da te mole da im kupis cigarete ili pivo, ali nisu spremni da rade
Ili slijedeci put te traze da rade kod tebe ali ja takvima ne bih ponudio nista ako me odbiju prije toga
Nazalost u Brckom i okolini nije lahko naci nekoga (ili je veoma tesko) ko je spreman da radi ako zatrebas radnika
Ovdje mnogi glume "gospodu" tako da je veoma tesko komunicirati sa takvima
Zdravstvo
Nazalost, to je rak rana naseg drustva
Velika je korupcija, podmicivanje i nemar
Sta reci a da se covjek ne iznrvira Evil or Very Mad
Cistoca okoline
Tradicionalno u nasoj drzavi se ne vodi racuna o okolini iako se nesto u Brckom pokusava raditi uglavnom u samom centru, ali je to ipak slabo
Mnogo je pasa lutalica i koji predstavljaju opasnost za gradjane, ali znam da je opstinska vlada izdvojila novcana sredstva da se i taj "problem" rijesi
Velika neugodnost i mnogi prosjaci od kopjih je vecina lazna i naravno oni koji su naivni daju im pare
Vuku te na svakom koraku za rukav, dodju ti za sto u restoranu i traze, ma jednostavno nemas mira nigdje
Ljudi i komunikacija sa njima
Nas narod je veoma komunikativan i veoma je lahko uspostaviti komunikaciju ali smo ponekad veoma zahebani i tvrdoglavi
Svi smo politicari, sudije i uvijek sve najbolje znamo Razz
Veoma je pametan nas narod ali brate mi smo i jako 2kilavi" kada treba nesto uraditi planirano
I pored ovih navedenih "kritika" o mom gradu ja se ipak dobro osjecam i uzivam koliko mi mogucnosti dozvoljavaju

Tamo gdje prestaje logika, tu pocinje Bosna

‎"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

Broj komentara: 37622
Mjesto: Brka-Atlanta

O meni
Moje pravo ime: jaran

Na vrh Go down

Re: Moji utisci iz Brckog

Komentar by jaran on Fri 30 May - 21:58

A da sada nastavim.................
Kao sto znate ja sam u BiH otisao ranije i to neplanirano
eto imali smo i smrtni slucaj (moj punac) pa je to donekle promijenilo plan mog boravka
Ipak sam ja imao puno slobodnog vremena jer sam imao auto i zato sam sve obavljao brze nego uobicajeno

Ako izuzmem neke dogadjaje koji su se desili neplanirano ja mogu da kazem da sam ipak zadovoljan
Uradio sam sve sto sam planirao i cak vise nego sto je planirano
U povratku sam imao problema....
Do Zagreba sam vozio bez problema i ocekivao sam agenta rent a car agencije da bude tamo i preuzme auto, ali on je kasnio pa sam bio jako nervozan zbog toga
Konacno se pojavio samo pet minuta prije nego sto sam morao otici i ja sam odahnuo
Ali, prilikom dolaska u London pojavile su se daleko ozbiljnije teskoce
Iako smo mi dosli prije 1 sat i 10 minuta nego sto polijece nas avion za Atlantu, nama su rekli da su oni zatvoreni i da ne primaju vise putnike
Imao sam uredne karte , ali oni izgleda prodaju vise nego sto imaju mjesta pa ko prije dodje
Htjeli su me ostaviti za naredni dan ali sam se ja pobunio
Bilo je puno hodanja po aerodromu, bilo je puno psovanja sa moje strane i konacno smo sredili da poletimo isti dan ali ne direktno za Atlantu vec da letimo do Detroita pa odatle sa drugim avionom do Atlante
OK, dosli smo konacno do Atlante i gle iznenadjenja affraid naseg prtljaga nije bilo i jos ga nema iako smo po dolasku prijavili nestanak.... ko ga hebe, ja ga vec prebolio

‎"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sat 31 May - 0:55

Samo da kazem da sam se iz ovog internet kluba u Brckom javljao Very Happy

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sat 31 May - 1:49

Samo da kazem da su moje torbe konacno dosle cheers cheers cheers cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by J.O.K.S. on Sat 31 May - 23:14

Dobro si proso mogle su biti prazne

J.O.K.S.
Novi clan
Novi clan

Broj komentara: 35

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sat 31 May - 23:15

J.O.K.S. (citat):Dobro si proso mogle su biti prazne

Hej, zamisli rakiju nisu uzeli iako je bilo 8 litara Razz Sve je stiglo

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 1 Jun - 11:43

Ne mogu da stignem da pisem o tome kako se zivi u Brckom i okolini, sada samo kratko da kazem da se tamo zivi mnogo bolje od onoga sto nam se predstavlja
O detaljima cu pisati kasnije kada budem imao vremena, jer sada me posao potjerao pa ne stizem sve da napisem

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Sun 1 Jun - 20:20

E sada mene interesuje nesto
Ja sam ovaj snimak namjerno napravio jer mi se ovo cinilo nelogicno
Naime na mostu preko rijeke Brke u Brckom kod bivse tvornice Izbor je postavljeno dva semafora
E sada vi ovo dobro pogledajte i recite da li je to OK Razz

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Thu 5 Jun - 23:26

E da napisem jos nesto jer sam se necega jos sjetio, ne moze se sve odjednom Razz
Pokloni........
E dok sam tamo bio nekoliko osoba mi je donijelo neke poklone koje ja zaista ne bi trebao primiti jer mi je veliko opterecenje
Zasto opterecenje?
Pa imamo ogranicenje sto se tice tezine, a po jedna torba ide na svaku osobu
Posto sam ja imao neke svoje garderobe u BiH koju svaki put ostavim da imam za slijedeci put, ja ovoga puta bio odlucio da nesto ponesem sa sobom i slijedeci put ponesem opet novo
Helem, neki su se i uvrijedili kada sam ja "zaurlao" Razz da necu uzeti poklon
Ma ispala je citava "galama" zbog toga Razz
Joj sto mi je moja zena isla na zivce uzimanjem istih tih poklona, jer zaista nije razmisljala da ne mozemo to ponijeti
Ma samo od moje matere je dobila vise od 6 kompleta posteljine i ja zamalo nisam iskocio iz koze,......ma hebo te posteljina zar da iz BiH nosim to u USA affraid Zaprijetio sam da ako bilo sta ponese sve cu izbaciti na aerodromu pogotovo sto je tezina strogo ogranicena
Jos problemi su veliki na granicama u Evropi a i u USA
Uhhhh, kada se toga sjetim jos uvijek mi pritisak skoci na 300 Evil or Very Mad
Nikako objasniti ljudima da ne mogu uzeti nikakvog poklona Rolling Eyes
Ja uglavnom nisam nikome nista kupovao jer je bilo pakovanje na brzinu, ali i ne znam sta zaista da kupim, ali naravno nisam mogao to ni ponijeti zbog ogranicene kilaze torbe
Ma uzas su ti bolan pokloni
Najbolje je ovako: Nemoj ni ti meni kupovati, ali necu ni ja tebi jer da me ne bacaju u nevolju ti pokloni i to bas na aerodromima i na granicama

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Wed 18 Jun - 21:51

Let od Atlante pa preko londona do zagreba je protekao sa uobicajenim malim problemcicima, ali konacno smo sletjeli u Zagreb
Malo guzve ispred saltera i oko torbi, ali konacno smo vani gdje nas je cekao jedan mladic iz rent a car agencije kome smo platili i uzeli od njega ugovor
Iako umorni, ja i zena smo bili raspolozeni, jer isli smo kuci
Bilo je dosadno voziti se autoputom , ali presli smo granicu kod Orasja i vec se lakse disalo
Vozili smo se sa strahom , jer smo se bojali da necemo stici na vrijeme u bolnicu gdje je zenin otac lezao bolestan i nije bio dobro
Konacno smo dosli i do brcanske bolnice gdje su nas vec cekali;zenina majka, brat i mladja sestra
Kada smo bili u sok sobi mi smo se puno iznenadili izgledmom zeninog oca, naime on se puno izmijenio
Dobro smo se pazili da ne pokazemo osjecanja, ali kada smo izasli moja zena je plakala jer smo vidjeli da je sve gotovo i to uskoro
Odatle smo otisli pravo nasoj kuci gdje nas je cekala moja majka , snaha i njena kcerka
Cijelo vrijeme sam razmisljao kako cu ja reagovati zato prvi puta dolazim u Bosnu a da me nece sacekati moj otac
Nadao sam se da cu biti jak i da necu zaplakati

Ali, kada sam konacno skrenuo s puta u nase dvoriste i otvorio vrata, moja majka me je zagrlila i puno plakala stalno ponavljajuci;moj sine, drago moje dijete
Suzdrzavao sam se neko vrijeme dok suze nisu same krenule, nesto me steglo u grlu i nisam uopste mogao nista da kazem
Bilo mi je tesko zato sto nije bilo moga oca koji je uvijek prije bio vani da nas doceka, ali ovaj puta je bilo tako pusto bez njega
Svi smo plakali i bili zagrljeni jedno vrijeme osjecajuci koliko nam ON fali

Konacno smo usli u roditeljsku kucu i odlucili da cemo kod njih nociti iako je nasa kuca bila udaljena manje od 50 m
naravno, vecera je bila spremna , ali mi nismo bili raspolozeni za jelo, ali mati je insistirala i cak je iznijela rakiju za mene govoreci da je to ostalo iza moga oca koji poslednjih godina nije pio ali je pekao rakiju misleci na nas, svoje sinove
Sve me je podsjecalo na oca, sve sto je on radio svojim rukama bilo je ispred mene da me podsjeti da je on tu bio, zivio i radio
Mahinalno sam bacao pogled prema vratima ocekujuci da se on pojavi, pa valjda je tako trebalo biti
Ali.......... to vece (iako sam bio svjestan i prije) sam shvatio da je moj otac otisao zauvijek ne docekavsi me na nasem dvoristu....................................... Sad

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by Gost on Wed 18 Jun - 22:47

Mahinalno sam bacao pogled prema vratima ocekujuci da se on pojavi, pa valjda je tako trebalo biti

Da, to je to - isti slučaj kod mene kad odem dole ,............. očekujem majku al nema , nema je više al refleksi uvijek gledaju na vrata u isčekivanju .
Nama koji rijetko idemo dole je najteže , baš iz tih razloga .

Gost
Gost

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Wed 18 Jun - 23:30

Prijeko (citat):

Da, to je to - isti slučaj kod mene kad odem dole ,............. očekujem majku al nema , nema je više al refleksi uvijek gledaju na vrata u isčekivanju .
Nama koji rijetko idemo dole je najteže , baš iz tih razloga .

Ma danas sam bas nesto tuzan zato sam i napisao ovo gore
moglo je toga jos puno da se napise, ali iovako je predugo
Rastuzio me menadzer na poslu, naime on poceo da prica o svom ocu, pa ja i zena o nasima, i na kraju smo svi zasuzili
E puno toga osjecam ali o tome cu mozda drugi puta pisati

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by Gost on Wed 18 Jun - 23:59

Trebat će vremena i vremena da se potisnu osjećaji .

Gost
Gost

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Thu 19 Jun - 0:01

Prijeko (citat):Trebat će vremena i vremena da se potisnu osjećaji .

E vrlo tesko, jer svaki put kada budem otisao dole meni ce sjecanja navrijeti

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by anđeo tuge on Mon 3 Nov - 17:11

jaran (citat):Ne mogu da stignem da pisem o tome kako se zivi u Brckom i okolini, sada samo kratko da kazem da se tamo zivi mnogo bolje od onoga sto nam se predstavlja
O detaljima cu pisati kasnije kada budem imao vremena, jer sada me posao potjerao pa ne stizem sve da napisem

kad budeš našao vremena ipak ovdje nastavi gdje si stao...

anđeo tuge
Top poster
Top poster

Broj komentara: 7327

Na vrh Go down

Stranica 1/2 1, 2  Next

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh