Vodenice
Stranica 1/2 • Share •
Stranica 1/2 • 1, 2 
Vodenice
Ne znam da li ste imali prilike da vidite vodenice - mlinove za brasno koje pokrece voda
Ako ste vidjeli jeste li imali zelju da udjete unutra i pogledate kako je tamo
U Brki je prije bilo vise vodenica, a jednu smo mi djeca zvali "pizdara"
Danas postoji (jos uvijek) vodenica koju svi zovemo "Tokicka" jer se vlasnik iste preziva Tokic
Ne znam puno podataka o toj vodenici, ali prvom prilikom kada odem u BiH ja cu se raspitati i naravno obavezno slikati spolja i iznutra da oni koji ne znaju sta je to vide
Kakav je to osjecaj kada udjete unutra, svjez miris tek samljevenog brasna budi u vama glad
Ja bih zamolio one koji imaju slike nekih vodenica da postave ovdje ali da nam nesto kazu o tim vodenicama ako znaju
Ako ste vidjeli jeste li imali zelju da udjete unutra i pogledate kako je tamo
U Brki je prije bilo vise vodenica, a jednu smo mi djeca zvali "pizdara"
Danas postoji (jos uvijek) vodenica koju svi zovemo "Tokicka" jer se vlasnik iste preziva Tokic
Ne znam puno podataka o toj vodenici, ali prvom prilikom kada odem u BiH ja cu se raspitati i naravno obavezno slikati spolja i iznutra da oni koji ne znaju sta je to vide
Kakav je to osjecaj kada udjete unutra, svjez miris tek samljevenog brasna budi u vama glad
Ja bih zamolio one koji imaju slike nekih vodenica da postave ovdje ali da nam nesto kazu o tim vodenicama ako znaju

jaran- Admin-Vlasnik

- Broj komentara: 41086
Mjesto: Brka-Atlanta
O meni
Moje pravo ime: jaran
Re: Vodenice
Mi u Srbiji imamo dosta vodenica,a neke su ostale jos od pre drugog svetskog rata sacuvane.Mada ima jedna ciju sliku nisam nasla na netu ali je jako poznata jer u njoj se zito mlelo preko dana ali nocu tu niko nije smeo prespavati..Nalazi se u selu Zarozje u okolini Valjevske Mionice i poznata je po vampiru Savi Savanovicu koji kako seljani kazu 99 godina spava u njoj.Jedan seljak je to ovako opisao..,,Moj đed, pokojni Miloš, bio je hrabar čovek, ovde je radio kao vodeničar, ali nije se usudio ama baš nijednu jedinu noć da ovde sam prekonači... Znao je da melje povazdan, ali, čim bi sunce zašlo gore za brdo, odma bi zaustavljao kamenje i bežao kući...
Eto a ja da sam vodenicar ihajjjj ja bih za sve muske dzabe mlela brasno..hi hi ...
Eto a ja da sam vodenicar ihajjjj ja bih za sve muske dzabe mlela brasno..hi hi ...

tajna54- Expert

- Broj komentara: 2021
heheh ma prica je bas poznata, jer mnogi pricaju da se u vodenicama plasi 

jaran- Admin-Vlasnik

O meni

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
Evo kako je na stranici Donjeg Rahica jedan clan opisao svoje sjecanje na Vodenice.
Skupljen na vrhu drveta, šutim, samo me tiha muzika vjetra ometa da bi bolje čuo tandrkanje vodenice, kamen se jednomjerno kao stari sat okreće i ispušta škriputav zvuk. Vodenica živi. Davno prošla vremena i samo možemo uzdahnuti i prisjetiti se!
Evo, ja duboko uzdahnu i odmah kao da vidim u daljini tu staru trošnu vodenicu, kao da vidim izmaglicu stvorenu od sitnih kapljica vode, koje igraju u zraku i stalno nanovo se dižu, a svjetlost sunca stvara prelijepe dugine boje. Kao da čujem klepet drvenih kola, kako se primiču vodenici. Čini mi se da vidim pogrbljenu priliku, koja sjedi na kolima i vitla s bičem da bi požurila volovsku zapregu, kao da se jednostavno boji da vodenica ne nestane. Ja, baš da nestane. S čime onda, gladnu čeljad nahraniti, treba i požuriti, jer dan će brzo proći, a novi dan ima i drugog mušteriju. Jer moralo se poštivati redoslijed. Nije se moglo u vodenicu kad tko hoće. Stari vodeničar strogo vodi računa kada je čiji dan, a morao je voditi računa i o ispravnosti vodenice, da se ne bi desilo, da nema vode, da ustava ne bi ostala otvorena, da se voda nepotrebno rasipa. Znalo se, doći će i ljeto, kada je manjak vode i tada se mora mljeti, a valjda i jesti. To su bila vremena, bez stresa, bez prevelike žurbe. Kao da je vodenica vrijeme mjerila, a mjerila je, jer brojani su dani "danas sam ja, sutra ti, pa onda ostali komšiluk", i tako u krug, ponovo prti vreću sa žitom samelji i nahrani gladna usta. Nestadoše vodenice, nestadoše vodeničari, nestadoše i priče, koje su se ispredale pored ognjišta uz zvuk vodenice, jer bilo je i vila i vukodlaka. Nema više ničega, sve moderno vrijeme progutalo, samo osta sjeta i žal za prošlošću i borba za sutra za bolji život. Da li je nastalo bolje vrijeme? Možda će neko da vapi i za ovim vremenom, i da kaže: "Eh, ta stara vremena"!
Skupljen na vrhu drveta, šutim, samo me tiha muzika vjetra ometa da bi bolje čuo tandrkanje vodenice, kamen se jednomjerno kao stari sat okreće i ispušta škriputav zvuk. Vodenica živi. Davno prošla vremena i samo možemo uzdahnuti i prisjetiti se!
Evo, ja duboko uzdahnu i odmah kao da vidim u daljini tu staru trošnu vodenicu, kao da vidim izmaglicu stvorenu od sitnih kapljica vode, koje igraju u zraku i stalno nanovo se dižu, a svjetlost sunca stvara prelijepe dugine boje. Kao da čujem klepet drvenih kola, kako se primiču vodenici. Čini mi se da vidim pogrbljenu priliku, koja sjedi na kolima i vitla s bičem da bi požurila volovsku zapregu, kao da se jednostavno boji da vodenica ne nestane. Ja, baš da nestane. S čime onda, gladnu čeljad nahraniti, treba i požuriti, jer dan će brzo proći, a novi dan ima i drugog mušteriju. Jer moralo se poštivati redoslijed. Nije se moglo u vodenicu kad tko hoće. Stari vodeničar strogo vodi računa kada je čiji dan, a morao je voditi računa i o ispravnosti vodenice, da se ne bi desilo, da nema vode, da ustava ne bi ostala otvorena, da se voda nepotrebno rasipa. Znalo se, doći će i ljeto, kada je manjak vode i tada se mora mljeti, a valjda i jesti. To su bila vremena, bez stresa, bez prevelike žurbe. Kao da je vodenica vrijeme mjerila, a mjerila je, jer brojani su dani "danas sam ja, sutra ti, pa onda ostali komšiluk", i tako u krug, ponovo prti vreću sa žitom samelji i nahrani gladna usta. Nestadoše vodenice, nestadoše vodeničari, nestadoše i priče, koje su se ispredale pored ognjišta uz zvuk vodenice, jer bilo je i vila i vukodlaka. Nema više ničega, sve moderno vrijeme progutalo, samo osta sjeta i žal za prošlošću i borba za sutra za bolji život. Da li je nastalo bolje vrijeme? Možda će neko da vapi i za ovim vremenom, i da kaže: "Eh, ta stara vremena"!

Stiv- Profesionalac

- Broj komentara: 743
Stiv, hvala ti za taj komentar, ma super je napisano, nemam rijeci zaista...

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
vodenice
u rasljanima je bilo vise vodenica sjecam se dasam kao dijete nosila zito za prohu dase samelje i ulazila sam unutra a to stose prica da nocu ima nesto u vodenici tosu samo nagadanja
rasljanka- Novi clan

- Broj komentara: 16
Mjesto: wien
rasljanka (citat):u rasljanima je bilo vise vodenica sjecam se dasam kao dijete nosila zito za prohu dase samelje i ulazila sam unutra a to stose prica da nocu ima nesto u vodenici tosu samo nagadanja
komentari orginalni tema super.........zeljela bi da nesto vise znam

anđeo tuge- Top poster

- Broj komentara: 7327
vodenice
reci state interesuje ima vrlo interesantnih tema i prica :flower:
rasljanka- Novi clan

interesuje me kazes da si kao dijete nosila zito da se samelje.....tvoj licni dozivljaj iz vodenice....emocije gledajuci onaj tocak koji koji pokrece voda....u tom stilu,kako je izgledao covjek mlinar,da li je bilo popraseno okolo braznom,drago bi mi bilo da malo opsirnije pises jer ipak je to tvoje sjecanje koje danas rijetko ko ima.....

anđeo tuge- Top poster

vodenice
moji dozivljaji iz vodenice ..gdje sam isla u vodenicu da meljem zito vodenicar je bio stari covjek bio je hadija kao i svaki mlinar bio je sav bijel od brasna ali je bio cudan covjek nekad me nije pustao da udem u vodenicu ali ponekad sam ulazila sjecam se dok jese tocak okrecao culajese voda ispod vodenice mnogo puta mise znalo prispasti jer zito kad se melje dugo traje sjecam se cinimise daje za svakih pet kila zita uzimo kilu usura. :110919:
rasljanka- Novi clan

usur.......ja znam sta je ali hoces li biti ljubazna kad ovako lijepo pises da objasnis drugima......bas rijec usur jer ima omladine koja to ne zna a nebi da ti kradem komentare jer to super si napisala

anđeo tuge- Top poster

vodenice
usur su uzimali vodenicari da kao naplatu za samljeveno zito jerje malo naroda imalo pare da to plati to nije bilo puno jer vodenicaru je trebalo dva tri sata da samelje deset kila zita :110919:
rasljanka- Novi clan

Stranica 1/2 • 1, 2 
Stranica 1/2