Vodenice

Stranica 2/2 Previous  1, 2

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down

Vodenice

Komentar by jaran on Sun 29 Jun - 15:43

First topic message reminder :

Ne znam da li ste imali prilike da vidite vodenice - mlinove za brasno koje pokrece voda
Ako ste vidjeli jeste li imali zelju da udjete unutra i pogledate kako je tamo
U Brki je prije bilo vise vodenica, a jednu smo mi djeca zvali "pizdara" Very Happy
Danas postoji (jos uvijek) vodenica koju svi zovemo "Tokicka" jer se vlasnik iste preziva Tokic
Ne znam puno podataka o toj vodenici, ali prvom prilikom kada odem u BiH ja cu se raspitati i naravno obavezno slikati spolja i iznutra da oni koji ne znaju sta je to vide
Kakav je to osjecaj kada udjete unutra, svjez miris tek samljevenog brasna budi u vama glad
Ja bih zamolio one koji imaju slike nekih vodenica da postave ovdje ali da nam nesto kazu o tim vodenicama ako znaju

Tamo gdje prestaje logika, tu pocinje Bosna

‎"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

Broj komentara: 36662
Mjesto: Brka-Atlanta

O meni
Moje pravo ime: jaran

Na vrh Go down

Re: Vodenice

Komentar by Gost on Fri 15 Aug - 21:08

Dobro ova mala objasni , mada sam ja i sam znao šta je ušur Laughing

Gost
Gost

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Fri 29 Aug - 1:56

Nas clan Garo mi je obecao neke slike pa i sliku vodenice u Brci zvane "Tokicka" na Ugorima, ali nesto je danas zatajio Rolling Eyes

‎"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by anđeo tuge on Sat 30 Aug - 15:11

HRGOVSKE VODENICE

Autor teksta: Niko Novaković

U podnožju sela Gornji Hrgovi od davnina je postojao niz od 11 vodenica koje sagradiše mještani daljih i bližih sela za osiguranje krušnog brašna. Vodenice su smještene na skokovitom i plahovitom bistrom potoku čija ih je neumorna snaga danonoćno pokretala i čiji je žubor i klepetanje čeketala izazivao sam ponosnih domaćina-poredovnika, koji dolaziše iz mnogih sela, da bi skrbili brašno za svoju obitelj.
Vrijeme tehnološke revolucije i mnoge industrijalizacije neumitno je gurnulo u zaborav naše vodenice – biser ovog zavičaja.
Tako ovaj vrijedni, privredni i kulturno-povijesni spomenik pod teretom vremena i pasivnosti njegovih domaćina, toneći u zaborav, postepeno nestaje.
Samo je rat i u vrijeme nestašica električne energije, vratilo misao na vodenice i pokrenuo svijest o njihovoj potvrdi i vrijednosti. Tijekom rata obnovljene su tri vodenice i marljivim radom nadoknađivale manjak brašna i skrbile najugroženije obitelji. Ostale i dalje miruju pod svojim ruševinama i ostatcima, strše iznad bujnog zelenila. A potok i dalje žubori prisejćajući se starih vremena i svojih nekadašnjih vrijednih vodeničara.
Neka minuli rat bude opomena budućim generacijama koje će bitisati na ovom području, da vrate dušu ovom prirodnom reliktu podno Majevice. Neka vječni žubor potoka vodenične i zaljubljenike u prirodu probudi iz sna.
Nadamo se, da će se i odgovorne nadležne institucije za očuvanje prirodnog blaga trgnuti iz svog sna, poduzeti odgovarajuće mjere na restaruraciji ovog stoljetnog prirodnog spomenika i sam krajolik pretvoriti u korisnu turističku atrakciju.
Ova fotografija je načinjena 60- godina kada su sve vodenice neumorno mljele i prkosile mnogobrojnim znatiželjnicima, je istodobno i autentični svjedok postojanja ovog bogatog prirodnog ambijenta.
Za sve ljubitelje prirodnog blaga i eventualne obnovitelje, vodenice imaju svoja tradicionalna imena, a ovdje ih iznosimo od izvora potoka do njegovog ušća u rijeku Tinju, Vreljanka, Abramkuša, Kovačuša, Agina, Malica, Starica, Hrgovka, Potočaruša, Kapetanuša, Zuberkuša i Ravanjkuša.

anđeo tuge
Top poster
Top poster

Broj komentara: 7327

Na vrh Go down

Komentar by Gost on Sun 28 Sep - 20:16

Usur uzima i kazandzija koji pece rakiju. Za svaki kazan koji ispece uzima 1,5 l..

Gost
Gost

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Wed 18 Feb - 1:51

Eto mnogi odose u Bih i niko se ne sjeti da slika neku vodenicu, a po meni najbolje je i najlakse slikati Tokicku u Brci

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Wed 1 Apr - 23:22

Evo je iz Brke, Hame se potrudio i poslao nam sliku Tokicke cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by gigo on Thu 11 Jun - 13:04

Bitno je napomenuti da je vodenica bilo još u našoj Brci. Najpoznatije su svakako bile Pašićka, Čaršijska, Njivarska ili Pizdara, te Tokićka koja i danas odolijeva zubu vremena. Jako je interesantna priča i o tome da je rijeka Brka upravo dobila ime po vrsti vodeničnog kamena koji je ;samo malo brkao vodu; i tako od glagola brkati nasta ime rijeke a zatim i najljepšeg sela na svijetu, naše BRKE.

gigo
Clan
Clan

Broj komentara: 71

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Thu 11 Jun - 14:05

Hvala gigo na ovom lijepom komentaru
Eto znam ove tri vodenice ali nikako mi nesto ne moze pasti na pamet koja je to Pasicka i gdje je bila
Onu Njivarku dobro pamtim jer sam se kao dijete cesto kupao na tom mjestu ali smo se i igrali oko nje kada je prestala sa radom

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by gigo on Tue 14 Jul - 0:52

Bila je kažu stariji nekoć davno gore na čuvenom kupalištu pašićima

gigo
Clan
Clan

Broj komentara: 71

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Tue 14 Sep - 0:25

Jedna od najpozbatijih vodenica u Brci je bila tzv. "tokicka"
Nazalost poslednje poplave su je odnijele, eto tako glasi poslednja vijest od jednog mog prijatelja po imenu Admir Imsirovic koji mi je poslao par slika koje je napravio prosle godine dok je vodenica bila na svom mjestu
Kliknite gdje pise enlarge this image da sliku vidite uvecanu

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Tue 7 Dec - 11:06

Poslije svega evo nikla je nova vodenica "Tokicka" cheers

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Komentar by jaran on Wed 8 Dec - 1:27

Unutrasnjost vodenice "Tokicka"

jaran
Admin-Vlasnik
 Admin-Vlasnik

O meni

Na vrh Go down

Stranica 2/2 Previous  1, 2

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh