Novosti vezane za religiju
Stranica 1/2 • Share •
Stranica 1/2 • 1, 2 
Novosti vezane za religiju
BiH
Svečano otvorena Semiz Ali-pašina džamija u Prači
Obnovljenu Semiz Ali-pašinu džamiju sagrađenu 1546. godine i srušenu prvi put u II svjetskom ratu, a drugi put 1992. godine, danas je svečano otvorio Asim Zec, načelnik Općine Pale-Prača.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su predstavnicu Islamske zajednice u BiH, predstavnici svih nivoa vlasti, a dovu sa više od 1.000 vjernika proučio je reisu-l-ulema u BiH Mustafa efendija Cerić, saopćeno je iz KIC "Prača".

Uz obećanje džematlijma džemata "Prača" da će jednu teraviju u predstojećem mjesecu Ramazanu klanjati upravo u Semiz Ali - pašinoj džamiji, reis Cerić istakao je značaj džamija i za povratak Bošnjaka u svoje predratne domove, te podsjetio na značaj dolazećeg mjeseca Ramazana.
"Učimo našu djecu da je upravo džamija naš identitet, naše izhodište i naš najsigurniji orjentir za bolju budućnost. Džamija je mjesto gdje se na ispravan način gradi ljudska svijest, međusobno poštovanje, uvažavanje, gdje se odgaja čovjek, liječe ljudska srca, čiste ljudske duše. Ja vjerujem da će i ova Allahova kuća biti u svrsi svoga postojanja", rekao je Cerić.

Izgradnja ove džamije trajala je četiri godine, a prema riječima načelnika Općine Pale-Prača, za njenu ponovnu izgradnju uloženo je oko milion KM.
Sredstva su obezbijedili Vlada FBiH, BP kanton i Kanton Sarajevo, Općina Pale-Prača, te mnogi privredni subjekti sa područja ova dva kantona.
"Zahvaljujući onima koji su odlučili da se vrate u Praču, 16 godina nakon rušenja, džamija u Prači ponovo je zasjala punim sjajem. Zahvaljujem se džematu "Prača" i članovima Građevinskog odbora džamije što su mi ukazali najveću čast da otvorim Semiz-Ali pašinu džamiju, kao simbol bolje i ljepše budućnosti za sve stanovnike Prače", rekao je načelnik Zec.
Kako je istakao imam u džematu "Prača" efendija Hajrudin Ćuprija, otvorenjem Semiz Ali-pašine džamije ovaj kraj je dobio novi izvor duhovne energije kojim će se napajati duše svima onima koji uđu u rejon njegovog domašaja plemenitošću, iskrenošću, istinom i pravdom.
"Prača je od danas šeher a ne kasaba, kao što je to i nekad bila šeher Prača, a kasaba Sarajevo", dodao je imam Ćuprija.
Kako je najavljeno, naredne godine počet će i obnova Semiz Ali -pašinog turbeta iz 16. stoljeća u kojem je ukopan osnivač džamije, njegova žena i dijete. Ovo turbe je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2000. godine uvrstila na Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH.
(FENA)
Svečano otvorena Semiz Ali-pašina džamija u Prači
Obnovljenu Semiz Ali-pašinu džamiju sagrađenu 1546. godine i srušenu prvi put u II svjetskom ratu, a drugi put 1992. godine, danas je svečano otvorio Asim Zec, načelnik Općine Pale-Prača.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su predstavnicu Islamske zajednice u BiH, predstavnici svih nivoa vlasti, a dovu sa više od 1.000 vjernika proučio je reisu-l-ulema u BiH Mustafa efendija Cerić, saopćeno je iz KIC "Prača".

Uz obećanje džematlijma džemata "Prača" da će jednu teraviju u predstojećem mjesecu Ramazanu klanjati upravo u Semiz Ali - pašinoj džamiji, reis Cerić istakao je značaj džamija i za povratak Bošnjaka u svoje predratne domove, te podsjetio na značaj dolazećeg mjeseca Ramazana.
"Učimo našu djecu da je upravo džamija naš identitet, naše izhodište i naš najsigurniji orjentir za bolju budućnost. Džamija je mjesto gdje se na ispravan način gradi ljudska svijest, međusobno poštovanje, uvažavanje, gdje se odgaja čovjek, liječe ljudska srca, čiste ljudske duše. Ja vjerujem da će i ova Allahova kuća biti u svrsi svoga postojanja", rekao je Cerić.

Izgradnja ove džamije trajala je četiri godine, a prema riječima načelnika Općine Pale-Prača, za njenu ponovnu izgradnju uloženo je oko milion KM.
Sredstva su obezbijedili Vlada FBiH, BP kanton i Kanton Sarajevo, Općina Pale-Prača, te mnogi privredni subjekti sa područja ova dva kantona.
"Zahvaljujući onima koji su odlučili da se vrate u Praču, 16 godina nakon rušenja, džamija u Prači ponovo je zasjala punim sjajem. Zahvaljujem se džematu "Prača" i članovima Građevinskog odbora džamije što su mi ukazali najveću čast da otvorim Semiz-Ali pašinu džamiju, kao simbol bolje i ljepše budućnosti za sve stanovnike Prače", rekao je načelnik Zec.
Kako je istakao imam u džematu "Prača" efendija Hajrudin Ćuprija, otvorenjem Semiz Ali-pašine džamije ovaj kraj je dobio novi izvor duhovne energije kojim će se napajati duše svima onima koji uđu u rejon njegovog domašaja plemenitošću, iskrenošću, istinom i pravdom.
"Prača je od danas šeher a ne kasaba, kao što je to i nekad bila šeher Prača, a kasaba Sarajevo", dodao je imam Ćuprija.
Kako je najavljeno, naredne godine počet će i obnova Semiz Ali -pašinog turbeta iz 16. stoljeća u kojem je ukopan osnivač džamije, njegova žena i dijete. Ovo turbe je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2000. godine uvrstila na Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH.
(FENA)
jaran: komentar modifikovan dana: Mon 5 Jan - 22:23; prepravljeno ukupno 1 puta

Tamo gdje prestaje logika, tu pocinje Bosna
"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels

jaran- Admin-Vlasnik

- Broj komentara: 37615
Mjesto: Brka-Atlanta
O meni
Moje pravo ime: jaran
Re: Novosti vezane za religiju
Evropske zemlje sa najviše vjernika
Prema studiji njemačke zaklade Bertelsmann, Poljska i Italija su zemlje koje u Evropi imaju najviše izjašnjenih vjernika. Rezultati istraživanja provedenog na uzorku od 21.000 ljudi u 21 zemlji, a predstavljeni u srijedu na novinskoj konferenciji u Bruxellesu.

Dok se u Italiji vjernicima izjasnilo 89 posto ljudi, a u Poljskoj 87 posto, Francuska ima najmanji postotak religioznih, njih 54 posto. Od ukupnog broja ispitanika, njih tri četvrtine izjasnilo se vjernicima, dok se 25 posto smatra vrlo religioznim. Posjete crkvi češće su u Poljskoj nego u Italiji, a rimokatolici se opisuju religioznijim od protestanata.
Istraživanje je također pokazalo i kako vjera igra malu ulogu kada se radi o političkim stajalištima Evropljana ili njihovom privatnom životu. Naime, samo 27 posto njih reklo je da vjera utječe na njihov politički izbor, a 35 posto da utječe na njihov spolni život.
Iako Evropljani sebe smatraju ljudima bez predrasuda prema drugim vjerama, Sjedinjene Države su religioznije od Evrope s 89 posto onih koji prakticiraju neku vjeru. Nigerija i Indija najreligioznije su države svijeta sa 99 posto vjernika.
(FENA)
Prema studiji njemačke zaklade Bertelsmann, Poljska i Italija su zemlje koje u Evropi imaju najviše izjašnjenih vjernika. Rezultati istraživanja provedenog na uzorku od 21.000 ljudi u 21 zemlji, a predstavljeni u srijedu na novinskoj konferenciji u Bruxellesu.

Dok se u Italiji vjernicima izjasnilo 89 posto ljudi, a u Poljskoj 87 posto, Francuska ima najmanji postotak religioznih, njih 54 posto. Od ukupnog broja ispitanika, njih tri četvrtine izjasnilo se vjernicima, dok se 25 posto smatra vrlo religioznim. Posjete crkvi češće su u Poljskoj nego u Italiji, a rimokatolici se opisuju religioznijim od protestanata.
Istraživanje je također pokazalo i kako vjera igra malu ulogu kada se radi o političkim stajalištima Evropljana ili njihovom privatnom životu. Naime, samo 27 posto njih reklo je da vjera utječe na njihov politički izbor, a 35 posto da utječe na njihov spolni život.
Iako Evropljani sebe smatraju ljudima bez predrasuda prema drugim vjerama, Sjedinjene Države su religioznije od Evrope s 89 posto onih koji prakticiraju neku vjeru. Nigerija i Indija najreligioznije su države svijeta sa 99 posto vjernika.
(FENA)

"Prijatelj je jedna od najljepših stvari koje možeš imati. I jedna od najboljih stvari koja možeš biti." - Douglas Pagels

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
I taj postotak je preuveličan , jer jedno se je izjasniti da ne budeš upadljiv a drugo je u stvarnom životu biti ono što jesi 
Gost- Gost
Dijaspora: Mirsad Nikšić, Bošnjak iz Sandžaka, prvi islamski vjeroučitelj u Minhenu
ISLAMSKA VJERONAUKA UVEDENA U MINHENSKIM ŠKOLAMA
Autor: Bnet Press
Objavljeno: 27. October 2008. 11:10:33
Iako je predmet „Etika“ svojim sadržajem isključivo namjenjen djeci koja nepripadaju ni jednoj vjerskoj grupaciji, ipak u prošlo vrijeme muslimanska djeca su morala pohađati i izučavati ovaj predmet. Jer izbor im je bio veoma skučen ili predmet „Etiku“ ili „Katoličku religiju“.
No ipak 2001. godine donesen je zakon na nivou države Njemačke te pokrajine Bajern da muslimanska djeca mogu izučavati i predmet „Islamska religija“. Ono što je doneseno davne 2001. dočekalo je i svijetlo dana.
Naime ove godine je zvanično startovala „Islamska vjeronauka“ u pojedinim minhenskim školama.
Prošle nedjelje su isto tako jednom od časova „Islamske vjeronauke“ pridsustvovali i predstavnici Vlade kao i brojni njemački mediji.
Nakon završenog školskog časa te razgovora sa Mirsadom Nikšićem, vjeroučiteljem u Minhenu, predstavnici Vlade su u potpunosti podržali ovaj projekat ističući da je to jedan od osnovnih puteva integracije muslimana u Njemačkoj.
Čast da bude prvi islamski vjeroučitelj u Minhenu pripala je veoma aktivnom i ambicioznom Bošnjaku iz Sandžaka Mirsadu Nikšiću.
Mirsad Nikšić je za njemačku državnu televiziju spomenuo da mu je drago što se napokon krenulo sa izučavanjem „Islamske vjeronauke“, i ovom prilikom se zahvalio predstavnicima Vlade Njemačke, kao i svim onima koji su podržali ovaj projekat.
Islamska vjeronauka je sada u potpunosti jednaka sa predemetom Katoličke vjeronauke. Dakle biće ocjenjivana i ta ocjena će biti isto tako sabirana u prosjeku prolaznosti na kraju godine kao iz svih drugih predmeta.
bosnjaci.net
ISLAMSKA VJERONAUKA UVEDENA U MINHENSKIM ŠKOLAMA
Autor: Bnet Press
Objavljeno: 27. October 2008. 11:10:33
Iako je predmet „Etika“ svojim sadržajem isključivo namjenjen djeci koja nepripadaju ni jednoj vjerskoj grupaciji, ipak u prošlo vrijeme muslimanska djeca su morala pohađati i izučavati ovaj predmet. Jer izbor im je bio veoma skučen ili predmet „Etiku“ ili „Katoličku religiju“.
No ipak 2001. godine donesen je zakon na nivou države Njemačke te pokrajine Bajern da muslimanska djeca mogu izučavati i predmet „Islamska religija“. Ono što je doneseno davne 2001. dočekalo je i svijetlo dana.
![]() Mirsad Nikšić na času islamske vjeronauke |
Naime ove godine je zvanično startovala „Islamska vjeronauka“ u pojedinim minhenskim školama.
Prošle nedjelje su isto tako jednom od časova „Islamske vjeronauke“ pridsustvovali i predstavnici Vlade kao i brojni njemački mediji.
Nakon završenog školskog časa te razgovora sa Mirsadom Nikšićem, vjeroučiteljem u Minhenu, predstavnici Vlade su u potpunosti podržali ovaj projekat ističući da je to jedan od osnovnih puteva integracije muslimana u Njemačkoj.
Čast da bude prvi islamski vjeroučitelj u Minhenu pripala je veoma aktivnom i ambicioznom Bošnjaku iz Sandžaka Mirsadu Nikšiću.
Mirsad Nikšić je za njemačku državnu televiziju spomenuo da mu je drago što se napokon krenulo sa izučavanjem „Islamske vjeronauke“, i ovom prilikom se zahvalio predstavnicima Vlade Njemačke, kao i svim onima koji su podržali ovaj projekat.
Islamska vjeronauka je sada u potpunosti jednaka sa predemetom Katoličke vjeronauke. Dakle biće ocjenjivana i ta ocjena će biti isto tako sabirana u prosjeku prolaznosti na kraju godine kao iz svih drugih predmeta.
bosnjaci.net

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
PAPA Benedikt XVI je ne skupu znanstvenika, na kojem je sudjelovao i poznati britanski fizičar Stephen Hawking, kazao kako nema proturječnosti između vjere u Boga i empirijske znanosti.
Papa je znanost, na skupu kojem je domaćin bila Papinska akademija znanosti, opisao kao potragu za znanjem o Božjem djelu. "Nema suprotnosti između vjerskog razumijevanja stvaranja i dokaza empirijske znanosti", kazao je.
"Galileo je prirodu vidio kao knjigu čiji je autor sam Bog", dodao je Papa Benedikt, prenosi Reuters. Zanimljivo je kako takvo viđenje nije imala Katolička crkva u 17 stoljeću, koja ga je proglasila heretikom zbog otkrića kako se zemlja okreće oko Sunca, zbog kojeg mi danas možemo biti zahvalni što još uvijek ne vjerujemo u geocentrični sustav, u kojem se svemir vrti oko Zemlje.
Hawking, koji je gost na tom znanstvenom skupu, koji će trajati čitavog vikenda, kazao je za Reuters prošle godine kako nije religiozan u normalnom smislu. "Vjerujem kako zakoni znanosti vladaju svemirom. Zakone je možda donio Bog ali ih On sam ne krši", kazao je tada Hawking.
Katolička crkva poučava "teističku evoluciju", koja prihvaća evoluciju kao znanstvenu teoriju, jer jednostavno ne vide razlog zbog kojeg Bog ne bi upotrijebio proces evolucije u stvaranju čovjeka.
B.V.
Foto: AFP
Foto: AFP
index

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
BARCELONA će se sljedećeg tjedna priključiti akciji koja je započela u Londonu, a u kojoj se na gradske autobuse stavljaju reklame koje upozoravaju kako nema Boga.
Dvije autobusne linije u Barceloni bit će od 12. siječnja "okićene" parolama "Vjerojatno nema Boga. Sada se prestanite brinuti i uživajte u svom životu". Ured nadbiskupa u Barceloni tvrdi kako vjernicima njihova vjera u Boga nije smetnja za uživanje, nego "solidan temelj života u kojemu se shvaća solidarnost, mir i transcendentalnost".
Prvoga dana akcije sakupljeno više od tisuću eura za "kićenje" buseva
Britansku kampanju reklamiranja bezboštva pokrenula je u listopadu novina Guardian, a poduprla ju je Britanska udruga humanista i ateistički aktivist prof. Richard Dawkins, autor knjige "Opsjena boga".
Španjolska organizacija koja okuplja ateiste i slobodnomisleće ljude (UAL) u prvom danu ove akcije skupila je više od tisuću eura, te će nastaviti skupljati novac kako bi se autobusi s njihovim sloganima pojavili i u glavnom španjolskom gradu Madridu. Nakon toga sprema se povećanje broja buseva u ova dva grada, te širenje na mnoge druge španjolske gradove.
I.Kri.
Foto: Busateo.org
Foto: Busateo.org
index

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
Homosexualna biblija
"NA POČETKU bijaše homoseksualnost", stoji u najnovijoj, 117. verziji Biblije koju je osmislio američki redatelj, scenarist i producent Max Mitchell. Biblija se zove "Biblija princeze Dijane", a u njoj autor veliča homoseksualnost do te mjere da u jednom stihu kaže: "Nesretni ste kao heteroseksualac? Isus može pomoći!". Naime, njegova ideja je da ljudski rod nije nastao od Adama i Eve, već od Eve i njezine prijateljice lezbijke. Nakon što je nova Biblija osvanula na policama i našla svoje kupce, redatelj je osnovao internetsku stranicu na kojoj sve nesretne heteroseksualne podučava kako se izvući iz "pakla heteroseksualizma".
Homo Heaven
"Don't let it happen to you. Ask God to put you in Homo Heaven", stoji u navodima, a znači: "Nemojte da se to dogodi i vama. Pitajte Boga da vas uputi u homoseksualni raj". Max Mitchell sve to objašnjava riječima: "Ako heteroseksualci žele zgotoviti sa svojom patnjom, postoji način". Maxu su se javili neki ljudi koji su nekoć bili "strejt", a sad su "izliječeni od heteroseksualizma". Jedan od njih je i Joseph "Bo" Kelly iz Las Vegasa koji kaže kako je na njega Maxova knjiga djelovala. "Sad kad sam gay moj život je božanstven, ali ne u biblijskom smislu. Moj dečko i ja smo sretniji zajedno i dijelimo puno više toga nego što sam imao s četiri bivše supruge. Zahvaljujem Bogu svakog dana što sam se riješio tog grešnog poremećaja!", napisao je friški homoseksualac.
Mitchella je na pisanje knjige potaknuo vlastiti film “Užas u zraku”, znanstveno-fantastična komedija u kojoj su dvojica biogenetičara izumila formulu koja je raznesena zrakom svim ljudima promijenila seksualnu orijentaciju i pretvorila ih u homoseksualce. "Nakon filma i Biblije, odlučio sam se i na produkciju dvodijelne mini-serije koja će pokazati moju posebnu verziju Starog i Novog zavjeta.
Puni mržnje a kršćani?

U njoj ću vjerno prikazati postulate nove Biblije koja govori da je homoseksualnost bolja od hetero orijentacije. Ljudi me često pitaju zašto sam je nazvao po slavnoj princezi Diani, međutim, odgovor je vrlo jednostavan i nameće se sam po sebi - nju cijeli svijet pamti po dobrim djelima. Takva je i moja Biblija. Osim toga u svijetu postoji 116 verzija Biblije, pa zašto ne bi onda postojala i jedna ovakva", rekao je sam redatelj Mitchell, te nadodao: "Svjestan sam da nekima moj Bog zvuči zločesto i zlobno. Primio sam puno e-mailova u kojima mi ljudi prijete, pa čak i smrću. No, ne bojim se, jer mislim da ne bi bili tako histerični da imaju više vjere. Da se razumijemo, homoseksualci su u Americi jedina preostala skupina ljudi koje je još uvijek u redu mrziti. No, ako su ostali tako puni mržnje, zašto se onda nazivaju kršćanima?"
"NA POČETKU bijaše homoseksualnost", stoji u najnovijoj, 117. verziji Biblije koju je osmislio američki redatelj, scenarist i producent Max Mitchell. Biblija se zove "Biblija princeze Dijane", a u njoj autor veliča homoseksualnost do te mjere da u jednom stihu kaže: "Nesretni ste kao heteroseksualac? Isus može pomoći!". Naime, njegova ideja je da ljudski rod nije nastao od Adama i Eve, već od Eve i njezine prijateljice lezbijke. Nakon što je nova Biblija osvanula na policama i našla svoje kupce, redatelj je osnovao internetsku stranicu na kojoj sve nesretne heteroseksualne podučava kako se izvući iz "pakla heteroseksualizma".
Homo Heaven"Don't let it happen to you. Ask God to put you in Homo Heaven", stoji u navodima, a znači: "Nemojte da se to dogodi i vama. Pitajte Boga da vas uputi u homoseksualni raj". Max Mitchell sve to objašnjava riječima: "Ako heteroseksualci žele zgotoviti sa svojom patnjom, postoji način". Maxu su se javili neki ljudi koji su nekoć bili "strejt", a sad su "izliječeni od heteroseksualizma". Jedan od njih je i Joseph "Bo" Kelly iz Las Vegasa koji kaže kako je na njega Maxova knjiga djelovala. "Sad kad sam gay moj život je božanstven, ali ne u biblijskom smislu. Moj dečko i ja smo sretniji zajedno i dijelimo puno više toga nego što sam imao s četiri bivše supruge. Zahvaljujem Bogu svakog dana što sam se riješio tog grešnog poremećaja!", napisao je friški homoseksualac.
Mitchella je na pisanje knjige potaknuo vlastiti film “Užas u zraku”, znanstveno-fantastična komedija u kojoj su dvojica biogenetičara izumila formulu koja je raznesena zrakom svim ljudima promijenila seksualnu orijentaciju i pretvorila ih u homoseksualce. "Nakon filma i Biblije, odlučio sam se i na produkciju dvodijelne mini-serije koja će pokazati moju posebnu verziju Starog i Novog zavjeta.
Puni mržnje a kršćani?

U njoj ću vjerno prikazati postulate nove Biblije koja govori da je homoseksualnost bolja od hetero orijentacije. Ljudi me često pitaju zašto sam je nazvao po slavnoj princezi Diani, međutim, odgovor je vrlo jednostavan i nameće se sam po sebi - nju cijeli svijet pamti po dobrim djelima. Takva je i moja Biblija. Osim toga u svijetu postoji 116 verzija Biblije, pa zašto ne bi onda postojala i jedna ovakva", rekao je sam redatelj Mitchell, te nadodao: "Svjestan sam da nekima moj Bog zvuči zločesto i zlobno. Primio sam puno e-mailova u kojima mi ljudi prijete, pa čak i smrću. No, ne bojim se, jer mislim da ne bi bili tako histerični da imaju više vjere. Da se razumijemo, homoseksualci su u Americi jedina preostala skupina ljudi koje je još uvijek u redu mrziti. No, ako su ostali tako puni mržnje, zašto se onda nazivaju kršćanima?"
L.V.
Index.hr

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
vropa | 02.05.2009
Dok nas smrt ne rastavi - ili sudija
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Poljaci su sa zapada uvezli i razvod
Poljaci su otkrili razvod. U državi u kojoj katolička crkva igra veliku
ulogu u društvenom životu razvod je bio "sramota". Sve do nedavno. Od
promjene najviše koristi imaju advokati, koji jedva da imaju slobodan
termin.
Da li zbog crkve
ili nekih drugih faktora u Poljskoj je za razliku od ostalih evropskih
zemalja do skora brak zaista doživljavan kao institucija. Drugim
riječima, razvodi su bili potpuni tabu. Ali i to se promijenilo.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Malgoržata Supera nema slobodnog termina u svom rokovniku
U svojoj kancelariji
u Varšavi, advokatica Malgoržata Supera telefonira sa strankom o
brakorazvodnoj parnici. Mladi čovjek bi želio da ga Supera zastupa.
Malgožata lista po kalendaru, slobodan termin ima samo još u petak
uveče. Ona već 20 godina radi kao advokatica, i nikada nije imala
toliki broj klijenata:
„Mjesečno imamo od 40
do 50 stranaka koje žele da se razvedu. Taj broj se iz godine u godinu
povećava. Najčešće je riječ o tridesetogodišnjacima koji su tek dvije -
tri godine u braku“.
Broj razvoda udvostručen
Katolička Poljska je
u poređenju sa drugim zemljama u Evropi još na donjem dijelu ljestvice
razvedenih brakova, ali je posljednjih godina broj razvoda udvostručen.
Supera kaže:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Katedrala u Krakovu: Brak se sklapa u crkvi, razvodi se odvijaju na sudu
„Poslovna mobilnost
poljskog društva, posebno mladih ljudi, uzrok je povećanog broja
razvoda. Ljudi idu za dobro plaćenim poslom i bračni parovi na taj
način gube kontakt“.
Takav slučaj dogodio
se i u braku Katarzine, 31 godišnjakinje koja upravo prikuplja papire
neophodne za razvod. Udala se prije pet godina i sa mužem Tomekom
kupila stan u Vroclavu. Sve je ličilo na bajku do trenutka kada je
Katarzina našla posao u 300 km udaljenoj Varšavi:
„Od tada smo se viđali samo vikendom i tako smo se udaljili, Moj muž ima drugu vezu. Za mene je razvod bio jedino rješenje“.
Desetine hiljada ljudi se razvelo
Samo protekle godine
poništeno je 70.000 brakova. Većinom se razvode obrazovani Poljaci koji
žive u gradovima. Na instituciju braka u Poljskoj se danas drugačije
gleda i bračni parovi se mnogo lakše odlučuju na razvod:
„I u krugu mojih
prijatelja već ima onih koji su se razveli. Kada su moji roditelji bili
u mojim godinama razvod je bio nešto vrlo loše, prava katastrofa. U to
vrijeme se sigurno ne bih odlučila na razvod.“, kaže Katarzina.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Irena Kotovska: Stvari se mijenjaju
Sociološkinja Irena
Kotovska kaže da su se promijenile društvene norme koje su ranije bile
osnova za instituciju braka. Razlog za to je što je došlo do sociološko
ekonomskih promjena nakon političkog preloma prije 20 godina:
„Kraj komunističkog
režima su mnogi shvatili kao mogućnost povećanja lične slobode.
Istovremeno se zemlja otvorila prema Zapadu i kod nas su vrlo brzo
preuzete zapadne vrijednosti, kultura i ideje. Sve sa Zapada je
preuzeto kao nešto bolje, nešto kul.“
Ove činjenice ni malo
ne odgovaraju poljskoj crkvi. Godinama sveštenici govore o instituciji
braka. Ali prozapadne vrijednosti ne mogu da zaustave, uticaj katoličke
crkve sve je manji. Sva je prilika da će broj brakorazvodnih parnica
sve više rasti. To nije loša vijest za advokate u Poljskoj .
Autor: Bronska Justina / Željka Bašić
Dok nas smrt ne rastavi - ili sudija
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Poljaci su sa zapada uvezli i razvodPoljaci su otkrili razvod. U državi u kojoj katolička crkva igra veliku
ulogu u društvenom životu razvod je bio "sramota". Sve do nedavno. Od
promjene najviše koristi imaju advokati, koji jedva da imaju slobodan
termin.
Da li zbog crkve
ili nekih drugih faktora u Poljskoj je za razliku od ostalih evropskih
zemalja do skora brak zaista doživljavan kao institucija. Drugim
riječima, razvodi su bili potpuni tabu. Ali i to se promijenilo.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Malgoržata Supera nema slobodnog termina u svom rokovnikuU svojoj kancelariji
u Varšavi, advokatica Malgoržata Supera telefonira sa strankom o
brakorazvodnoj parnici. Mladi čovjek bi želio da ga Supera zastupa.
Malgožata lista po kalendaru, slobodan termin ima samo još u petak
uveče. Ona već 20 godina radi kao advokatica, i nikada nije imala
toliki broj klijenata:
„Mjesečno imamo od 40
do 50 stranaka koje žele da se razvedu. Taj broj se iz godine u godinu
povećava. Najčešće je riječ o tridesetogodišnjacima koji su tek dvije -
tri godine u braku“.
Broj razvoda udvostručen
Katolička Poljska je
u poređenju sa drugim zemljama u Evropi još na donjem dijelu ljestvice
razvedenih brakova, ali je posljednjih godina broj razvoda udvostručen.
Supera kaže:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Katedrala u Krakovu: Brak se sklapa u crkvi, razvodi se odvijaju na sudu„Poslovna mobilnost
poljskog društva, posebno mladih ljudi, uzrok je povećanog broja
razvoda. Ljudi idu za dobro plaćenim poslom i bračni parovi na taj
način gube kontakt“.
Takav slučaj dogodio
se i u braku Katarzine, 31 godišnjakinje koja upravo prikuplja papire
neophodne za razvod. Udala se prije pet godina i sa mužem Tomekom
kupila stan u Vroclavu. Sve je ličilo na bajku do trenutka kada je
Katarzina našla posao u 300 km udaljenoj Varšavi:
„Od tada smo se viđali samo vikendom i tako smo se udaljili, Moj muž ima drugu vezu. Za mene je razvod bio jedino rješenje“.
Desetine hiljada ljudi se razvelo
Samo protekle godine
poništeno je 70.000 brakova. Većinom se razvode obrazovani Poljaci koji
žive u gradovima. Na instituciju braka u Poljskoj se danas drugačije
gleda i bračni parovi se mnogo lakše odlučuju na razvod:
„I u krugu mojih
prijatelja već ima onih koji su se razveli. Kada su moji roditelji bili
u mojim godinama razvod je bio nešto vrlo loše, prava katastrofa. U to
vrijeme se sigurno ne bih odlučila na razvod.“, kaže Katarzina.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Irena Kotovska: Stvari se mijenjaju Sociološkinja Irena
Kotovska kaže da su se promijenile društvene norme koje su ranije bile
osnova za instituciju braka. Razlog za to je što je došlo do sociološko
ekonomskih promjena nakon političkog preloma prije 20 godina:
„Kraj komunističkog
režima su mnogi shvatili kao mogućnost povećanja lične slobode.
Istovremeno se zemlja otvorila prema Zapadu i kod nas su vrlo brzo
preuzete zapadne vrijednosti, kultura i ideje. Sve sa Zapada je
preuzeto kao nešto bolje, nešto kul.“
Ove činjenice ni malo
ne odgovaraju poljskoj crkvi. Godinama sveštenici govore o instituciji
braka. Ali prozapadne vrijednosti ne mogu da zaustave, uticaj katoličke
crkve sve je manji. Sva je prilika da će broj brakorazvodnih parnica
sve više rasti. To nije loša vijest za advokate u Poljskoj .
Autor: Bronska Justina / Željka Bašić

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
Objavljeno prije sat vremena
U Velikoj Britaniji učitelj katoličke škole uhićen zbog napada na učenika
Tekst: Ž.S.
Foto: allsaints.notts.sch.uk
U ENGLESKOM okrugu Nottinghamshire jučer je policija privela učitelja, zaposlenika rimokatoličke škole Svi sveti u Broomhill Laneu, zbog sumnje da je napao 14-godišnjeg učenika.
Teška ozljeda glave
Kako prenosi BBC, dječak je pretrpio tešku ozljedu glave, nakon čega je prebačen u bolnicu King's Mill, gdje mu je stanje opisano kao "prilično ozbiljno". Iz škole još nisu željeli komentirati događaj.
Policija je izvijestila da je dječakova obitelj zatražila privatnost, dok je 49-godišnji učitelj uhićen i priveden policiji.
Škola je otvorena 1974. godine, a trenutno je pohađa 1170 učenika. Na web stranicama škole stoji kako je to "živahna, katolička škola s posebnim, toplim ugođajem kojega prepoznaju svi koji je ikad posjete".
index

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
Zar ni djete u školi ne može biti sigurno

Beba- Top poster

- Broj komentara: 10920
Starost: 40
Mjesto: Ni na nebu ni na zemlji
O meni
Moje pravo ime:
IRSKI je parlament u četvrtak izglasao zakon kojim se blasfemija
(bogohuljenje) smatra prekršajem, te se za počinitelje predviđa novčana
kazna u iznosu od 25 tisuća eura. Zakonom se ovlašćuje Gardu Siochani
(irsku policiju) da ulazi u domove ili prostore ako opravdano vjeruju
da se ondje nalaze blasfemični materijali.
Testiranje zakona
Već unaprijed irske su ateističke udruge najavile tiskanje i
distribuiranje materijala s bogohulnim sadržajem kako bi testirali
provođenje spornoga zakona, ali i kako bi javnosti prikazali svu
apsurdnost takvoga zakona. Prema njihovim riječima, svaki čovjek mora
od države biti zaštićen od štete koja mu može biti počinjena, ali
vjerovanja i ideje su nešto što se ne bi smjelo zakonom regulirati.
Irski ustav u sebi sadrži odrednicu prema kojoj se bogohuljenje
definira kao prekršaj koji se mora zakonski sankcionirati.
Parlament sad obnavlja taj zakon, da ne bi, prema riječima irskoga
ministra pravosuđa Dermot Ahern "došlo do rupe u zakonu", prenosi
Indexoncensorship. Postojanje toga zakona do sad se u irskoj nije
realiziralo i u praksi, ali novi zakon bi mogao označiti promjenu
dosadašnje prakse. Pogreška u dosadašnjem zakonu se sastojala u tome
što zakonodavac nigdje nije točno definirao bogohuljenje prema kojem bi
se moglo i otkrivati kršenje toga zakona.
Poticaj islamskim fundamentalistima
Iz skupine Atheist Ireland navode tri razloga zbog kojih je doneseni
zakon "smiješan i opasan". Prema prvome, zakon ne brani vjeru, već
kriminalizira slobodu govora. Zakon će moći sankcionirati osobu koja
izrekne nešto o bogu što njegovoga sugovornika vrijeđa na vjerskom
nivou. Dakle, prema novome zakonu sama uvreda na vjerskome nivou
smatrat će se prekršajem. Ovim zakonom potaći će se i islamske
fundamentaliste na radikalnije reakcije na objavljivanja crteža i
romana sa sadržajem koji vrijeđa njihove vjerske osjećaje.
Drugi razlog koji navode jest taj da se ovim zakonom religijska
vjerovanja stavljaju na viši vrijednosni nivo od sekularnih vjerovanja
i znanstvenih razmišljanja. Posljednje, smatra se da se zakoni iz
tridesetih godina prošloga stoljeća trebaju ukidati, a ne poticati i
obnavljati. Irske ateističke skupine su za danas najavile sastanke
svojih koordinacija i objavu proglasa kojem je cilj izgradnja etički
ispravne i sekularne Irske.index
(bogohuljenje) smatra prekršajem, te se za počinitelje predviđa novčana
kazna u iznosu od 25 tisuća eura. Zakonom se ovlašćuje Gardu Siochani
(irsku policiju) da ulazi u domove ili prostore ako opravdano vjeruju
da se ondje nalaze blasfemični materijali.
Testiranje zakona
Već unaprijed irske su ateističke udruge najavile tiskanje i
distribuiranje materijala s bogohulnim sadržajem kako bi testirali
provođenje spornoga zakona, ali i kako bi javnosti prikazali svu
apsurdnost takvoga zakona. Prema njihovim riječima, svaki čovjek mora
od države biti zaštićen od štete koja mu može biti počinjena, ali
vjerovanja i ideje su nešto što se ne bi smjelo zakonom regulirati.
Irski ustav u sebi sadrži odrednicu prema kojoj se bogohuljenje
definira kao prekršaj koji se mora zakonski sankcionirati.
Parlament sad obnavlja taj zakon, da ne bi, prema riječima irskoga
ministra pravosuđa Dermot Ahern "došlo do rupe u zakonu", prenosi
Indexoncensorship. Postojanje toga zakona do sad se u irskoj nije
realiziralo i u praksi, ali novi zakon bi mogao označiti promjenu
dosadašnje prakse. Pogreška u dosadašnjem zakonu se sastojala u tome
što zakonodavac nigdje nije točno definirao bogohuljenje prema kojem bi
se moglo i otkrivati kršenje toga zakona.
Poticaj islamskim fundamentalistima
Iz skupine Atheist Ireland navode tri razloga zbog kojih je doneseni
zakon "smiješan i opasan". Prema prvome, zakon ne brani vjeru, već
kriminalizira slobodu govora. Zakon će moći sankcionirati osobu koja
izrekne nešto o bogu što njegovoga sugovornika vrijeđa na vjerskom
nivou. Dakle, prema novome zakonu sama uvreda na vjerskome nivou
smatrat će se prekršajem. Ovim zakonom potaći će se i islamske
fundamentaliste na radikalnije reakcije na objavljivanja crteža i
romana sa sadržajem koji vrijeđa njihove vjerske osjećaje.
Drugi razlog koji navode jest taj da se ovim zakonom religijska
vjerovanja stavljaju na viši vrijednosni nivo od sekularnih vjerovanja
i znanstvenih razmišljanja. Posljednje, smatra se da se zakoni iz
tridesetih godina prošloga stoljeća trebaju ukidati, a ne poticati i
obnavljati. Irske ateističke skupine su za danas najavile sastanke
svojih koordinacija i objavu proglasa kojem je cilj izgradnja etički
ispravne i sekularne Irske.index
jaran: komentar modifikovan dana: Sat 11 Jul - 23:15; prepravljeno ukupno 1 puta

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
Samo da dodam da i u Austrije ima skola vjeronauke,jer sam prisustvola jednom casu ide mi od brata cerka i to su dva casa sedmicno u skoli,uci odma arapski, jer je nastava na Arapskom al je nasa zena uciteljica Tj.-.-.-. Bosanskog podrijekla.

Hanuma- Expert

- Broj komentara: 1575
Starost: 48
Mjesto: Kopenhagen
U tuči s vehabijama petoro povrijeđenih
Datum: 16.07.2009 20:56
Autor: J. Gudelj
MOSTAR
- Pet osoba je ozlijeđeno u masovnoj tuči kod Šarića džamije na južnom
izlazu iz Mostara u srijedu navečer koja se desila između skupine
islamskih vjernika, najvjerovatnije vehabija, sa skupinom mladića,
potvrdio je Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a
Hercegovačko-neretvanske županije.
Iz policije su naglasili da su tri osobe teško ozlijeđene i da je jedan mladić u životnoj opasnosti.
''Od pet ozlijeđenih osoba tri su zadobile teške tjelesne ozljede.
Jedan od njih je čak u životnoj opasnosti i liječnici se bore za njegov
život. Trenutno istražujemo što se dogodilo, ispitujemo i privodimo
određen broj osoba. Jedna osoba je za sada uhićena'', rekao je Bošnjak.
Iz Regionalnog medicinskog centra "Dr Safet Mujić" je potvrđeno kako
je životno ugrožen M. Dizdarević, dok je njegov brat H. Dizdarević
zadobio teže tjelesne ozljede.
"M.D. je sinoć dovezen u našu bolnicu i nalazi se na respiratorima. Male su šanse da preživi", rečeno je juče iz bolnice.
Iz Muftijstva Islamske zajednice Mostar su potvrdili da je došlo do
tučnjave, no tvrde kako se ona nije dogodila u dvorištu džamije.
''Tučnjava se zbila na javnoj površini a ne u dvorištu džamije.
Stoga apeliramo na policiju da procesuira sudionike tučnjave. Islamska
zajednica nema ništa s tim'', rečeno je u Muftijstvu.
Nisu, međutim, kao ni policija, komentirali navode da se tučnjava
dogodila između pripadnika vehabijskog pokreta i umjerenih vjernika,
odnosno građana Mostara, kako to tvrde očevici.
Prema pričama očevidaca, tučnjava je izbila između pripadnika
vehabijskog pokreta i skupine mladića koji su sjedili u obližnjem
kafiću.
"Mladići su izašli na ulicu i posvađali se sa ovima iz džamije.
Dvojica mladića su se potukla, nakon čega je nastala opća tuča",
izjavio je jedna od očevidaca.
Inače, mještani naselja Luka gdje se dogodila tuča već se dulje
vremena žale na ponašanje lokalnih pripadnika vehabijskog pokreta.A opet da napomenem da se i jedni i drugi nazivaju vjernicima...e pa vidimo kakvi su vjernici kada su se mogli potuci ispred dzamije
Datum: 16.07.2009 20:56
Autor: J. Gudelj
MOSTAR
- Pet osoba je ozlijeđeno u masovnoj tuči kod Šarića džamije na južnom
izlazu iz Mostara u srijedu navečer koja se desila između skupine
islamskih vjernika, najvjerovatnije vehabija, sa skupinom mladića,
potvrdio je Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a
Hercegovačko-neretvanske županije.
''Od pet ozlijeđenih osoba tri su zadobile teške tjelesne ozljede.
Jedan od njih je čak u životnoj opasnosti i liječnici se bore za njegov
život. Trenutno istražujemo što se dogodilo, ispitujemo i privodimo
određen broj osoba. Jedna osoba je za sada uhićena'', rekao je Bošnjak.
Iz Regionalnog medicinskog centra "Dr Safet Mujić" je potvrđeno kako
je životno ugrožen M. Dizdarević, dok je njegov brat H. Dizdarević
zadobio teže tjelesne ozljede.
"M.D. je sinoć dovezen u našu bolnicu i nalazi se na respiratorima. Male su šanse da preživi", rečeno je juče iz bolnice.
Iz Muftijstva Islamske zajednice Mostar su potvrdili da je došlo do
tučnjave, no tvrde kako se ona nije dogodila u dvorištu džamije.
''Tučnjava se zbila na javnoj površini a ne u dvorištu džamije.
Stoga apeliramo na policiju da procesuira sudionike tučnjave. Islamska
zajednica nema ništa s tim'', rečeno je u Muftijstvu.
Nisu, međutim, kao ni policija, komentirali navode da se tučnjava
dogodila između pripadnika vehabijskog pokreta i umjerenih vjernika,
odnosno građana Mostara, kako to tvrde očevici.
Prema pričama očevidaca, tučnjava je izbila između pripadnika
vehabijskog pokreta i skupine mladića koji su sjedili u obližnjem
kafiću.
"Mladići su izašli na ulicu i posvađali se sa ovima iz džamije.
Dvojica mladića su se potukla, nakon čega je nastala opća tuča",
izjavio je jedna od očevidaca.
Inače, mještani naselja Luka gdje se dogodila tuča već se dulje
vremena žale na ponašanje lokalnih pripadnika vehabijskog pokreta.A opet da napomenem da se i jedni i drugi nazivaju vjernicima...e pa vidimo kakvi su vjernici kada su se mogli potuci ispred dzamije

jaran- Admin-Vlasnik

O meni
Ma nije ni ovdje vjera kriva. Ljudi su ti sto izokrecu bozije rijeci. I jedni i drugi sebe smatraju Muslimanima, znaci vjeruju u Kuran, ali ga Vehabija izokrecu i koriste kako njima odgovara. Slicno postoji i kod Krscana (npr. Jehovini svjedoci), ali to su i Vehabije i Jehovini svjedoci ocigledno samo Sekte jer su se otudjili od svoje izvorne religije.

Stiv- Profesionalac

- Broj komentara: 743
Prijeko (citat):I taj postotak je preuveličan , jer jedno se je izjasniti da ne budeš upadljiv a drugo je u stvarnom životu biti ono što jesi
Nemoguse prijekos tobom slozit,ovaj put mislim da nisi donio bas pravi zakljucak!
PS dok po prvi put u povjesti se slazem sa:
kolegom stiv
Ma nije ni ovdje vjera kriva. Ljudi su ti sto izokrecu bozije rijeci. I jedni i drugi sebe smatraju Muslimanima, znaci vjeruju u Kuran, ali ga Vehabija izokrecu i koriste kako njima odgovara. Slicno postoji i kod Krscana (npr. Jehovini svjedoci), ali to su i Vehabije i Jehovini svjedoci ocigledno samo Sekte jer su se otudjili od svoje izvorne religije.
kao daje mojom rukom pisano!
Gost- Gost
Stranica 1/2 • 1, 2 
Stranica 1/2